8ος χρόνος, ημέρα 2393η
Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Μακροπρόθεσμη παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη σχεδιάζει το ΝΑΤΟ

Μακροπρόθεσμη παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη σχεδιάζει το ΝΑΤΟ
Ap Images

Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμης στρατιωτικής ανάπτυξης στην Ανατολική Ευρώπη για να ενισχύσει την άμυνά του, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, την ίδια ώρα που η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την κρίση στην Ουκρανία αυξάνεται.

«Εξετάζουμε πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές στην ανάπτυξη, στην παρουσία μας, στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για αυτό, αλλά τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για αυτό εντός του ΝΑΤΟ», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ επί του παρόντος διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις που εναλλάσσονται εντός και εκτός της Ανατολικής Ευρώπης, μιας λεγόμενης επίμονης, αλλά όχι μόνιμης, παρουσίας.

Συνάντηση Μακρόν - Πούτιν

Εντωμεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Κρεμλίνο σήμερα Δευτέρα ότι η Μόσχα και το Παρίσι έχουν κοινές ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Τι θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω. Φυσικά, αντιλαμβάνομαι ότι οι ανησυχίες μας είναι κοινές ως προς το τι συμβαίνει στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στον Γάλλο ομόλογο του κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Εμανουέλ Μακρόν, για την ενεργό συμμετοχή της Γαλλίας στην επίλυση των ζητημάτων της ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Θέλω να σε ευχαριστήσω για το ότι η Γαλλία σταθερά συμμετέχει με τον πιο ενεργό τρόπο στην επεξεργασία των θεμελιωδών αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση (σσ. τον τομέα ασφάλειας στην Ευρώπη)» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Γάλλο ομόλογο του, επισημαίνοντας ότι «αυτό συνέβαινε από την αρχή των νεότερων σχέσεων [μεταξύ των δύο χωρών]».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και στις συνομιλίες για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Βλέπω πόσες προσπάθειες καταβάλλει η σημερινή ηγεσία της Γαλλίας και προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος για την επίλυση της κρίσης που σχετίζεται με την εξασφάλιση ίσης ασφάλειας στην Ευρώπη σε μια σοβαρή ιστορική προοπτική και για την επίλυση ζητημάτων που συνδέονται στενά με το πρώτο μέρος, δηλαδή την επίλυση της ενδοουκρανικής κρίσης στα νοτιοανατολικά της χώρας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.