Αγώνας δρόμου για μείωση των κρουσμάτων χωρίς lockdown-Ποια μέτρα εξετάζονται

Αγώνας δρόμου για μείωση των κρουσμάτων χωρίς lockdown-Ποια μέτρα εξετάζονται

Σε εγρήγορση βρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς ώστε να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας με την αποφυγή ενός νέου lockdown μετά το χθεσινό ξεκάθαρο μήνυμα του  Κυριάκου Μητσοτάκη.

O πρωθυπουργός στο χθεσινό του μήνυμα προς στον ελληνικό λαό τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας. «Το δίλημμα είναι καραντίνα ή αυτοπροστασία, γνωρίζουμε τις συνέπειες της πρώτης, πρέπει να επιλέξουμε την δεύτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες.

Κάθε οριζόντιος περιορισμός είναι άδικος, εφόσον εξισώνει διαφορετικά βάρη επάνω στις πλάτες όλων, εξήγησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι γνωρίζοντας πλέον τις συνέπειες της καραντίνας πρέπει να επιλέξουμε την αυτοπροστασία με «λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις, ατομική υγιεινή και κυρίως μάσκα».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα μέτρα που φέρονται να επεξεργάζονται οι ειδικοί είναι τέσσερα, με τα δύο πρώτα να φαίνεται πως είναι τα επικρατέστερα:

Πρώτον, η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Είναι ένα μέτρο που εδώ και λίγο καιρό έχουν προτείνει ανοιχτά οι λοιμωξιολόγοι, καθώς θεωρούν πως θα περιορίσει πολύ περισσότερο την εξάπλωση της πανδημίας.
   
Δεύτερον, ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, όπου η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με sms.

Τρίτον, η επαναφορά του sms για τις μετακινήσεις των πολιτών που είναι άνω των 65 ετών.
   
Τέταρτον, η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.

Ν. Σύψας: Eίμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά

Την άποψη πως η χώρα μας δεν είναι ακόμα σε φάση lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας υιοθετούν και λοιμωξιολόγοι όπως ο κ. Νίκος Σύψας..

Ο καθηγητής σημείωσε πως «είμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά, έχουμε αρνητικά αριθμητικά αλλά και ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας, κυρίως στην Αττική», εξηγώντας πως ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι οι εστίες στο κέντρο της Αθήνας, οι παραθεριστές που επέστρεψαν από περιοχές με μεγάλο φορτίο και το άνοιγμα των σχολείων.

Σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και το αν επαρκούν, ο κ. Σύψας ανέφερε: «Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, σε δόσεις, έχουν ήδη δώσει κάποια επίδραση στην επιδημία. Έχουμε μια σχετική σταθεροποίηση, βέβαια σε υψηλά νούμερα. Εάν τα μέτρα συνεχίσουν να αποδίδουν κι αν προσθέσουμε και νέα μέτρα, που ενδεχομένως θα προσθέσουμε, τότε θα δούμε μια επιπέδωση της επιδημίας, που είναι το πρώτο βήμα πριν την κάμψη».

Κικίλιας: 1.200 νέες κλίνες στις ΜΕΘ για τον κορονοϊό

Χίλιες διακόσιες κλίνες ΜΕΘ θα προστεθούν στις υφιστάμενες για την καταπολέμηση του κορονοϊού, δήλωσε ο Β. Κικίλιας, οι οποίες, όπως είπε, «ξεκίνησαν ήδη από σήμερα να παρέχονται για περίθαλψη ασθενών».

Μιλώντας στο STAR, ο υπουργός Υγείας είπε για τους εργαζόμενους στην Υγεία ότι κατανοεί τον μεγάλο αγώνα που δίνουν και δήλωσε ότι είναι περήφανος για αυτούς και υπενθύμισε επίσης τις προσλήψεις 6.200 ατόμων στον τομέα της Υγείας.

Έρχονται τα πρώτα 100 λεωφορεία για ενίσχυση των συγκοινωνιών στην Αθήνα

Εκατό λεωφορεία των ΚΤΕΛ μαζί με οδηγούς αναμένεται να προστεθούν την μεθεπόμενη εβδομάδα στον στόλο της ΟΣΥ, προκειμένου να ενισχυθούν οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και να περιοριστούν τα φαινόμενα συγχρωτισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, κατόπιν εντατικών προσπαθειών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και με στόχο να υπάρξει όσο πιο άμεση ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επιταχύνεται το αρχικό χρονοδιάγραμμα (αρχές έτους να τεθούν σε κυκλοφορία 500 λεωφορεία, εκ των οποίων 300 με leasing και 200 μέσω σύμβασης με τα ΚΤΕΛ) και έτσι την μεθεπόμενη εβδομάδα ενσωματώνονται στον στόλο των αστικών συγκοινωνιών τα 100 από τα 200 συνολικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Κικίλιας - Τσιόδρας σε αντιπολίτευση: «Στηρίξτε την προσπάθεια κατά της πανδημίας» 

Για την πορεία του νέου κορονοϊού στη χώρα μας και την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας ενημέρωσαν χτες ο Β. Κικίλιας  και ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας τους αρμόδιους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ζητώντας να στηριχθεί η προσπάθεια κατά της πανδημίας. 

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην κατάσταση των ΜΕΘ και τις παρεμβάσεις που γίνονται για την αύξηση των κλινών, στις προσλήψεις που έγιναν και άλλες που βρίσκονται σε εξέλιξη και για τον αριθμό των τεστ που όπως ελέχθη έχει παγιωθεί στον αριθμό των 12.000 περίπου, καθημερινά.

Για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μίλησε στη συνάντηση ο κ. Τσιόδρας.

342 νέα κρούσματα, τα 213 στην Αττική

Στα 342 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

- 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου,

- 23 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση και

- 30 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας