Μ. Τσόλια: Γιατί κλείσαμε τα σχολεία - Τι είπε για το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Μ. Τσόλια: Γιατί κλείσαμε τα σχολεία - Τι είπε για το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα για δυο εβδομάδες πάρθηκε λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο ραδιόφωνο ΣΚΑΙ 100.3  η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και μέλος της επιτροπής εμβολιασμού.

Επιπροσθέτως η κα Τσολιά επισήμανε ότι παρότι τα μέτρα έχουν αυστηροποιηθεί, δεν αποδίδουν ανάλογα, προσθέτωντας ωστόσο ότι αυτό οφείλεται και στις μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα κατά 30-50%

Παράλληλα, η κα Τσολιά αποκάλυψε ότι στην επιτροπή έχει γίνει η συζήτηση να ανοίξουν κάποιοι τομείς. Ωστόσο σημείωσε πως αν υπάρξει χαλάρωση και αυξηθούν οι θάνατοι, όλοι θα έχουμε αποτύχει παταγωδώς.

Όπως εξήγησε τώρα η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη και αυτό είναι κάτι που δεν χωράει αναβολή. Πρέπει να πέσει το φορτίο μέσα σε 1-2 εβδομαδες, καθώς δεν μπορούμε να ρισκάρουμε περεταίρω αύξηση

Επιπλέον υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να πειστεί να αλλάξει συμπεριφορά, να φοράει σωστά τη μάσκα ή να φορά ακόμα και διπλή μάσκα σε περιπτώσεις κλειστών χώρων με συνωστισμό, λέγοντας ότι τα μελλοντικά μέτρα, μέχρι να ελέγχθει ο ιός, θα πρέπει να έχουν στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς παρά την αύξηση των περιορισμών.

Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου με παράδοση εκτός του καταστήματος, εκτίμησε ότι δεν θα προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση αλλά αυτό που προέχει είναι να σταματήσουν οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.