Μ. Τσαβούσογλου: Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο

Μ. Τσαβούσογλου: Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο

Σημαντική χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παράλληλα σημείωσε πως η Τουρκία επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ευρύτερη περιοχή.

«Με τον διάλογο και την διπλωματία τα προβλήματα επιλύονται. Αντί να αγνοούν τα δικαιώματά μας ή να μη μας υπολογίζουν, μπορούμε να τα μοιραστούμε. Θα θέλαμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια νοοτροπία», τόνισε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε αναφέρει πως η Τουρκία θα εργασθεί από κοινού με την Ιταλία για την επίτευξη σταθερής ειρήνης και μιας πολιτικής διαδικασίας που θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και πρόσθεσε πως οι δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μπορούν επίσης να συνεργαστούν την ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΣ) στην Τρίπολη. Με την υποστήριξη της Τουρκίας, η ΚΕΣ απέκρουσε την επίθεση που είχε εξαπολύσει πριν από 14 μήνες εναντίον της Τρίπολης ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη και υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου τόνισε επίσης πως η Τουρκία θέλει να εργαστεί μαζί με την Ιταλία για την ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών της Λιβύης, όπως ο ηλεκτρισμός. Οι δύο χώρες θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν στην ανατολική Μεσόγειο, είπε.

Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry via AP

Διαβάστε ακόμα:

Λ. Ντι Μάιο: Αιχμές κατά της Τουρκίας για την Λιβύη μετά την συνάντηση με Τσαβούσογλου