Μ. Συρεγγέλα: Μακάρι να βρουν και άλλες γυναίκες το θάρρος που βρήκε η Σ. Μπεκατώρου

Μ. Συρεγγέλα: Μακάρι να βρουν και άλλες γυναίκες το θάρρος που βρήκε η Σ. Μπεκατώρου

«Είναι ευχή για την ελληνική κοινωνία να βρουν κι άλλες γυναίκες το θάρρος που βρήκε η Σοφία Μπεκατώρου να αποκαλύψει δημόσια την εφιαλτική ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησής της και να μιλήσουν» αναφέρει η υφυπουργός Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα με αφορμή τις αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκη για σεξουαλική κακοποίηση.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή της στο facebook, ο κ. Συρεγγέλα αναφέρει τα εξής:

Η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου συγκλόνισε μιλώντας δημόσια, με δύναμη και θάρρος, για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ως πρωταθλήτρια της Ιστιοπλοΐας, στην διαδικτυακή Ημερίδα «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην ανέχεσαι», μία πρωτοβουλία του υφυπουργείου Αθλητισμού στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό». Με την συγκλονιστική αυτή ομιλία της η προσφορά της Σοφίας προς το κοινωνικό σύνολο και προς όλες τις γυναίκες έχει μεγαλύτερη αξία ακόμα και από τα 10 μετάλλια με τα οποία τίμησε την Ελλάδα. Είναι ευχή για την ελληνική κοινωνία να βρουν κι άλλες γυναίκες το θάρρος που βρήκε η Σοφία Μπεκατώρου να αποκαλύψει δημόσια την εφιαλτική ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησής της, και να μιλήσουν.

Όλες οι δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών -τα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα, οι 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 είναι πάντα σε λειτουργία και έτοιμες να υποστηρίξουν γυναίκες- θύματα βίας.

#με_την_Σοφία

Παρομοίως, τη στήριξή της στη Σοφία Μπεκατώρου εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «αναδείχθηκε εμφατικά και από τη συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, για τη σεξουαλική βία που υπέστη το 1998, ούσα μέλος της εθνικής ομάδας της ιστιοπλοΐας, η ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης όλων των ζοφερών πτυχών του, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την επόμενη γενιά αθλητών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού έχει ως εξής:

Σπάσε τη σιωπή, όπως η Ολυμπιονίκης, για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για τη νέα γενιά αθλητών, σε συνδυασμό με τις δράσεις που αναπτύσσει το Υφυπουργείο Αθλητισμού

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού, με σωρεία δράσεων και ενεργειών το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει εστιάσει στον προγραμματισμό του σοβαρότατου θέματος της ενημέρωσης, πρόληψης και καταπολέμησης των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό στη χώρα μας. Ζήτημα αιχμής, άλλωστε, για τον αθλητισμό παγκοσμίως.

Αναδείχθηκε εμφατικά και από τη συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, για τη σεξουαλική βία που υπέστη το 1998, ούσα μέλος της εθνικής ομάδας της ιστιοπλοΐας, η ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης όλων των ζοφερών πτυχών του, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την επόμενη γενιά αθλητών.

Η κατάθεση ψυχής της Ολυμπιονίκη μας, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής διεθνούς Ημερίδας με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή - Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», η οποία διοργανώθηκε προχτές Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της προεδρίας του Λευτέρη Αυγενάκη στη Σύνοδο Υπουργών Αθλητισμού του Συμβούλιο της Ευρώπης, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα αφύπνισης.

Οι συγκλονιστικές καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν άμεσα τα αντανακλαστικά όλης της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας, με απερίφραστη καταδίκη τέτοιων συμπεριφορών και μηδενική ανοχή.

Η στήριξη στην κάθε «Σοφία» είναι αυτονόητη. Παράλληλα, βέβαια, με την αναγκαιότητα ταχύτατης διερεύνησης από τα αρμόδια αθλητικά πειθαρχικά όργανα και φυσικά από τη δικαιοσύνη.

Είναι ώρα, λοιπόν, να παραμεριστούν οι ενδοιασμοί και οι φόβοι. Να ανοίξουν κι άλλα στόματα παίρνοντας θάρρος από το θάρρος της Σοφία Μπεκατώρου. Αν τυχόν υπάρχουν κι άλλες κι άλλοι, ας μην σιωπούν. Έχουν την πλήρη στήριξη μας.

Σπάζοντας τη σιωπή θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια των καλύτερων συνθήκων που έχει ανάγκη η νέα γενιά αθλητών μας

Όσο θα καταγγέλλονται οι θύτες τόσο θα ελαχιστοποιούνται τα θύματα.Η αθλητική μεταρρύθμιση, με την θέσπιση των ορίων στις διοικητικές θέσεις που ενθαρρύνουν την ανανέωση και αποτρέπουν την μακροχρόνια παραμονή και την ανάπτυξη συμπεριφορών εξουσίας, το Μητρώο Προπονητών, για να υπάρχουν σαφή κριτήρια στο ποιος/ποια είναι το πρόσωπο στο οποίο εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας, ποιο είναι το πρόσωπο που εμπιστεύονται τα παιδιά μας κι άλλες πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το Υφυπουργείο Αθλητισμού, δημιουργούν τις προϋποθέσεις και την ώθηση ώστε να αντιμετωπιστούν κατάματα και αποτελεσματικά τέτοιες ειδεχθείς πράξεις και νοοτροπίες.