Μ. Πομπέο: «Βάφτισε» τον κορονοϊό «ιό της Ουχάν» - Οργή από Πεκίνο

Μ. Πομπέο: «Βάφτισε» τον κορονοϊό «ιό της Ουχάν» - Οργή από Πεκίνο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μετονόμασε το νέο κορονοϊό σε «ιό της Ουχάν», εξαιτίας του γεγονότος ότι για πρώτη φορά εντοπίσθηκε στην κινεζική αυτή πόλη, διακινδυνεύοντας παράλληλα να προκαλέσει την οργή του Πεκίνου. 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε σε «ιό της Ουχάν» για πρώτη φορά την Πέμπτη, ενώ πλέον σήμερα Παρασκευή επανέλαβε πολλές φορές αυτή τη φράση, σε διάφορες συνεντεύξεις που παραχώρησε σε τηλεοπτικά κανάλια.

«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν το πρώτο που εξήγησε ότι από εκεί ξεκίνησε ο ιός», ανέφερε στο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για να δικαιολογήσει αυτήν την έκφραση. «Δεν το είπε ο Μάικ Πομπέο», επέμεινε κατόπιν, μιλώντας στο CNBC.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας διαμαρτυρήθηκε έντονα για όσους μνημονεύουν το νέο κορονοϊό ως «ιό της Ουχάν» ή «κινεζικό ιό», χαρακτηρίζοντας «παντελώς ανεύθυνη» τη συγκεκριμένη στάση. Όπως δήλωσε, δεν υπάρχει κανένα οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση του κορονοϊού, που επισήμως ονομάζεται SARS-CoV-2, ενώ συχνά αναφέρεται και ως Covid-19. «Θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στα μέσα αντιμετώπισης του ιού και όχι να χρησιμοποιούμε λέξεις που στιγματίζουν ορισμένες περιοχές», ανέφερε ο Κινέζος αξιωματούχος.