Μ. Λαζανάς: Εκρηκτικό μείγμα η συνύπαρξη κορονοϊού με την εποχική γρίπη

Μ. Λαζανάς: Εκρηκτικό μείγμα η συνύπαρξη κορονοϊού με την εποχική γρίπη

Η συνύπαρξη του νέου κορονοϊού με την εποχική γρίπη «είναι χωρίς αμφιβολία ένα εκρηκτικό μείγμα», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Μ. Λαζανάς, τονίζοντας πως θα είναι ευχής έργον να εμβολιαστεί όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού για να αποκτήσει ανοσία για τη γρίπη.

Μιλώντας στο Πρακτορείο FM, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων για τον κορονοϊό επισήμανε ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι αποτελεσματικό 100% κι όσο περνάνε τα χρόνια, έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα. «Δηλαδή τα άτομα τρίτης ηλικίας σε ένα ποσοστό 40-50% το πολύ να κάνουν αντισώματα. Και βέβαια η χρήση της μάσκας, που εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είναι καθολική, προστατεύει και από τη μετάδοση της γρίπης. Αυτό φάνηκε και στην Αυστραλία, που αυτή τη στιγμή, ενώ υπάρχει γρίπη, τα κρούσματα της μειώθηκαν, λόγω της εκτεταμένης χρήσης μάσκας για τον κορονοϊό».

Για το τεστ που κάνει ταυτόχρονη ανίχνευση γρίπης και Covid-19, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα, ο κ. Λαζανάς σημείωσε ότι όντως υπάρχει αυτό το τεστ, αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή και δεν έχει δοκιμαστεί. «Θα είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα να έχουμε ένα τέτοιο αντιδραστήριο, το οποίο θα διευκολύνει κυρίως τα επείγοντα, γιατί θα έχουν τους χειμερινούς μήνες πολύ μεγάλη προσέλευση, ιδίως από παιδιά. Μπορεί να έχει πάρει έγκριση, αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί άδεια πουθενά. Δεν υπάρχει επίσημα στο εμπόριο».

Σε ερώτηση για το πότε θα φανεί αν τα μέτρα που ελήφθησαν αποδίδουν και αν η επιστημονική κοινότητα θα περιμένει το γνωστό 14ήμερο για να βγάλει συμπεράσματα ο κ. Λαζανάς απαντά: «Τα μέτρα επανεκτιμώνται. Θεωρώ ότι σε μία εβδομάδα μπορεί να δει κανείς αν υπάρχουν αποτελέσματα και πως πηγαίνει η πορεία των κρουσμάτων. Αν υπάρχει μία τρομακτική αύξηση από μέρα σε μέρα κανένας δεν θα περιμένει ούτε 7 ούτε 14 ημέρες για να πάρει κάποια πιο δραστικά μέτρα».