Μ. Δερμιτζάκης: Η Ελλάδα πιθανόν έχει πάνω από 1.000 κρούσματα ημερησίως

Μ. Δερμιτζάκης: Η Ελλάδα πιθανόν έχει πάνω από 1.000 κρούσματα ημερησίως

Στην Ελλάδα τα κρούσματα κορoνοϊού είναι πολλαπλάσια των επίσημων, πιθανόν άνω των 1000 ημερησίως, δήλωσε ο καθηγητής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, σημειώνοντας πως «οι θάνατοι και οι νοσηλευμένοι είναι πολλοί σε σχέση με τα κρούσματα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι «δεν έχουμε δυνατότητα να τεστάρουμε όλο τον πληθυσμό». Ανέφερε ως παράδειγμα πως «η Ελβετία ανακοινώσε τη Δεύτερα 4.078 κρούσματα για τρεις μέρες με 7 νεκρούς. Η Ελλάδα με 295 κρούσματα έχει επίσης 7 νεκρούς. Με αναλογικό τρόπο η Ελλάδα μπορεί να έχει πάνω από 1000 κρούσματα την ημέρα για να βγαίνει το αποτέλεσμα των νεκρών. Είναι η απλή μέθοδος των τριών».

Όπως είπε, «ο λόγος θανάτου προς κρούσματα είναι πολύ μεγάλος εδώ και 2,5 μήνες… Γίνονται παρά πολλά τεστ, αλλά με στοχευμένο τρόπο», εξηγώντας πως «οι θάνατοι είναι ένδειξη για το ποια ήταν η κατάσταση πριν 10 με 15 μέρες». 

Δήλωσε πάντως ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, όποιος κι αν είναι αυτός, έχει σταθεροποιηθεί, και «αυτό είναι κάλο, λόγω των μέτρων δεν έχουμε εκθετική αύξηση». 

«Το χειμώνα θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων. Πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα πρέπει να μπούμε στο χειμώνα με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα» επανέλαβε ο καθηγητής. «Φοβάμαι ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα τους επομένους 2 μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Δερμιτζάκης.  

«Η μάσκα παντού είναι επιβεβλημένη, είναι τόσο μεγάλη η πυκνότητα του κόσμου στην Αθήνα» τόνισε. Διευκρίνισε ότι είναι καλό να μείνουν ανοιχτή τα εστιατόρια και τα μπαρ (για καθήμενους) καθώς οι πλατείες δεν ελέγχονται.