Μ. Βαρβιτσιώτης: Χρέος μας η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους

Μ. Βαρβιτσιώτης: Χρέος μας η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους

«Αποτελεί και χρέος και υποχρέωση να θυμόμαστε και να τιμούμε την μνήμη των θυμάτων, όχι μόνο αυτήν την ημέρα, αλλά και κάθε μέρα, να προσπαθούμε για το αυτονόητο: να αναγνωριστεί επιτέλους η Ποντιακή γενοκτονία.

Στην προσήλωση της κυβέρνησης να αναγνωριστεί το έγκλημα των Τούρκων κατά του Ποντιακού ελληνισμού αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ομιλία του στη Βουλή με αφορμή την σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας.

Η αναγνώριση των εγκλημάτων από την πλευρά της Τουρκίας θα ήταν μια πράξη ευθύνης και βαθιά λυτρωτική, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Οφείλουμε να το κάνουμε όχι μέσα σε ένα πνεύμα αντεκδίκησης απέναντι στην Τουρκία, αλλά απέναντι σε ένα πνεύμα ότι η αναγνώριση της αλήθειας μπορεί να μας λυτρώσει για να πάμε στο μέλλον μαζί” είπε επίσης.

«Διατήρησε ζωντανές όλες τις αξίες του»

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι ο Ποντιακός ελληνισμός ζώντας μακριά από το εθνικό κέντρο, “κατάφερε να διατηρήσει ζωντανές όλες τις αξίες του έθνους, την ιστορία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και να κρατήσει στις εσχατιές του ευρύτερου ελληνικού κόσμου ζωντανή τη φλόγα του”.

Ανέπτυξε μία πολυσχιδή δραστηριότητα και ανέπτυξε τις οικονομικές δομές ώστε να αποτελέσει ίσως το κυρίαρχο στοιχείο της περιοχές τις οποίες κατοικούσε, πάντοτε, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, συμβιώνοντας σε ένα πνεύμα ειρήνης συνεργασίας.

“Η επίθεση και η συστηματική διαδικασία εξόντωσης που εδέχθη από τις κεμαλικές και νεοτουρκικές ορδές, δεν κατάφεραν να πτοήσουν το πνεύμα του”, σημείωσε. “Όταν πλέον μετεγκαταστάθηκε ο εναπομείνας Ποντιακός ελληνισμός στην Ελλάδα, μέσα σε ένα δύσκολο κλίμα, μετά από μία εθνική καταστροφή και οικονομική κατάρρευση και αντιμετωπίζοντας πολλές φορές και την δυσπιστία των γηγενών πληθυσμών, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα με την πίστη του στις αρχές, στην Ορθοδοξία, με την πίστη του στην πατρίδα κατάφερε να ενσωματωθεί και να αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους φορείς των εθνικών ιδεωδών”.

“Σήμερα, ο Ποντιακός ελληνισμός έχει καταφέρει, σε όλη τη χώρα, να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του σε κάθε τοπική κοινωνία να έχει την παρουσία του, να κρατάει ζωντανή τη μνήμη της παράδοσης του και βέβαια να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο, στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική εξέλιξη και πολιτική παρουσία του τόπου μας”.

“Θέλω να εκφράσω, εκ μέρους της κυβέρνησης, τον απόλυτο σεβασμό και προσήλωση όλων μας σε αυτό τον εθνικό στόχο, δηλαδή στη διαδικασία αναγνώρισης της Ποντιακής γενοκτονίας ως μία από τις γενοκτονίες που χαρακτήρισαν τον προηγούμενο αιώνα και να φωνάξω και εγώ μαζί σας και μαζί με όλο τον Ποντιακό ελληνισμό: Ποτέ ξανά!” κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός είχε κάνει ανάρτηση για το θέμα και στο Τwitter: «Τιμούμε και θυμόμαστε τα 353.000 θύματα. Η μνήμη τους θα παραμένει για πάντα ζωντανή».έγραψε

Δείτε την  ανάρτηση: