ΓΔ: 896,95 -13,26 (-1,46 %)

Τζίρος: 123,13 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,95 -13,26 (-1,46 %)

Τζίρος: 123,13 εκατ. €   RT

Lockdown: Τι ισχύει για μετακινήσεις, λιανεμπόριο, σχολεία

Lockdown: Τι ισχύει για μετακινήσεις, λιανεμπόριο, σχολεία
Eurokinissi

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου σε περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική η κυκλοφορία επιτρέπεται τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 6 μ.μ. και τις καθημερινές έως τις 9 μ.μ., ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των Λυκείων. Σε αυξημένη επιτήρηση οι Σαντορίνη, Μύκονος, Χαλκίδα, Πάτρα και ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης.

Αναλυτικά, τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα λειτουργούν πλέον μόνο με click away σε όλη τη χώρα. Το Σάββατο παραμένουν όλα κλειστά, εκτός από τα καταστήματα τροφίμων, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7:00 μέχρι τις 17:00.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο.

Όσον αφορά τα πρακτορεία ΟΠΑΠ θα παραμείνουν κλειστά στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκδικής. Η λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ διευκρινίζεται ότι παραμένει σε αναστολή, όπως προβλέπεται για όλες τις «κόκκινες» περιοχές, ενώ στις υπόλοιπες συνεχίζουν να λειτουργούν με τα μέτρα που ίσχυαν.

Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται για το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου). 

Σημειώνεται πως οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο μετά από τη γνωστή πλέον αποστολή SMS στο 13033.

Πώς λειτουργούν τα σχολεία ανά περιοχή

Τα νέα περιοριστικά μέτρα φέρνουν νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων σε αρκετές περιοχές της επικράτειας. Από σήμερα εξακολουθεί, μεν, να ισχύει η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών δομών για τις περιοχές που δεν έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, ωστόσο για τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες που είναι επιβαρυμένες, δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο.

Οι περιοχές αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σε κάθε μία από τις οποίες τα σχολεία θα λειτουργήσουν διαφορετικά.

Αναλυτικότερα, από σήμερα ισχύουν τα εξής για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων:

- Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων

1. Δημοτική Ενότητα Πατρέων

2. Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων

3. Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου

- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια.

1. Δημοτική Ενότητα Θήρας

2. Δημοτική Ενότητα Μυκόνου

- Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις)

1. Περιφέρεια Αττικής

2. ΠΕ Θεσσαλονίκης

3. ΠΕ Χαλκιδικής

4. ΠΕ Λέσβου

5. Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας

6. Δήμος Ζακύνθου

7. Δήμος Τεμπών της ΠΕ Λάρισας

8. Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας

9. Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης

10. Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας

11. Δήμος Τανάγρας

12. Δήμος Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης

13. Δήμος Θηβαίων

14. Δήμος Σπάρτης

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων.

Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.