Οικονόμου: Μείζον ζήτημα δημοκρατίας οι απειλές του κ. Πολάκη και η κάλυψη από κ. Τσίπρα

Οικονόμου: Μείζον ζήτημα δημοκρατίας οι απειλές του κ. Πολάκη και η κάλυψη από κ. Τσίπρα

Μείζον θέμα για τη σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία χαρακτήρισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Παύλου Πολάκη για τη δικαιοσύνη, αλλά και την αποσιώπηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, όπως τόνισε, συνεχίζει να «καλύπτει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιάννης Οικονόμους επισήμανε ότι «οι απαράδεκτοι και ανυπόστατοι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα και οι απειλές του στενού του συνεργάτη σε βάρος δικαστικών λειτουργών προσβάλλουν το σύνταγμα και τη δημοκρατία της χώρας» και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε να τοποθετηθεί εάν θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας υποκινείται και δεν είναι ανεξάρτητη, εάν η ανώτατη δικαστική εξουσία λειτουργεί μετά από πολιτικές εντολές, αλλά και αν εμπιστεύεται η όχι τη Δικαιοσύνη.

Παρατήρησε ότι δεν συμβαίνει για πρώτη φορά η επίθεση κατά της δικαιοσύνης, αποδίδοντάς το σε δομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εγκλωβισμένο σε σχήματα ξεπερασμένων εποχών προσπαθεί να διαφύγει από την αφάνεια, κατασκευάζει μύθους και «με μικροκομματικές σκοπιμότητες βάλλει κατά θεσμών και υπονομεύει τη λειτουργία της δημοκρατίας».

Το πρόβλημα είναι η ταύτιση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πολάκη στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «ο κοινός παρανομαστής τους είναι ο διχασμός»

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Πολάκης απομένουν μόνοι τους απέναντι στην κοινωνία, ενώ η κυβέρνηση με σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης διασφαλίζει το κράτος από τις κρίσεις» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, τόνισε πως απα στοιχεία από τα κρούσματα στα σχολεία πιστοποιούν την ορθότητα της απόφασης της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν αυτά τα κρούσματα και να απομονωθούν 31.000 μολύνσεις, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα διασπείρονταν στην κοινότητα, ανέφερε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αυτό δείχνει και την ελαφρότητα και έλλειψη μελέτης που έχουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να μην ανοίξουν τα σχολεία, υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε πως μόλις τρία σε σύνολο 80.000 τμημάτων σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου οι επόμενες δύο εβδομάδες που έρχονται είναι κρίσιμες, λόγω του συνδυασμού Όμικρον - Δέλτα, ενώ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού τόνισε πως μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όλοι οι ενήλικες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από τις δύο δόσεις του εμβολίου, θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν την αναμνηστική δόση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα πάψει να ισχύει.  

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο», τόνισε ακόμα προσθέτοντας ότι προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει. Διευκρίνισε ότι τρεις κατηγορίες πολιτών απαλλάσσονται από το πρόστιμο:

- Όσοι έλαβαν έγκριση εξαίρεσης για λόγους υγείας από την ειδική υγειονομική επιτροπή

-  Όσοι έχουν κάνει αίτημα για κατ? οίκον εμβολιασμό.

- Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό στις χώρες της ΕΕ ή στις 33 συνεργαζόμενες χώρες κι έχουν κάνει τη σχετική δήλωση στην πλατφόρμα anagnorisi. emvolio.gov.gr.

Για τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας σημείωσε ότι «έχουμε στηρίξει την κοινωνία με μέτρα 43 εκατ. ευρώ. Αποτρέψαμε τον κίνδυνο λουκέτων. Ισχύει η δέσμευση να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων που πλήττονται» και υπενθύμισε πως έχουν ανακοινωθεί μέτρα 1,3 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο μέτρα 400 δισ. Παράλληλα, από Μάιο θα έχουμε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, άνω του 2% που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο», κατέληξε.