Λιβανός: Η πράσινη ανάπτυξη περιέχει αμοιβαία επωφελή λύση για οικονομία και περιβάλλον

Λιβανός: Η πράσινη ανάπτυξη περιέχει αμοιβαία επωφελή λύση για οικονομία και περιβάλλον

«Η πράσινη ανάπτυξη περιέχει μια αμοιβαία επωφελή λύση -win-win- για την οικονομία και το περιβάλλον» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, κατά την ομιλία του στο Circle The Med και στη θεματική για την «Πράσινη μεγέθυνση (ή ανάπτυξη), στρατηγικές κατευθύνσεις και δράσεις».

Πρόσθεσε δε, ότι «η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να στηρίξει την παραμονή των κατοίκων στην ύπαιθρο, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να αναβιώσει στοιχεία της τοπικής παράδοσης, αλλά και να συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Υπενθύμισε την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για απολιγνιτοποίηση έως το 2028, καθώς και την πρόθεσή του, όπως τη διατύπωσε στην ομιλία του στον ΟΗΕ, «να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή διασφαλίζοντας τη χρήση καθαρής ενέργειας από όλο και περισσότερους ανθρώπους».

Προς την επίτευξη του στόχου αυτού ο κ. Λιβανός τόνισε τον ρόλο του πρωτογενή τομέα, σημειώνοντας ότι οι δραστηριότητές του μπορεί «σε έναν βαθμό να επιβαρύνουν το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μορφές εντατικής γεωργίας. Από την άλλη, όμως, η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να στηρίξει την παραμονή των κατοίκων στην ύπαιθρο, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να αναβιώσει στοιχεία της τοπικής παράδοσης, αλλά και να συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Μιλώντας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, σημείωσε ότι επιδίωξή της είναι η επίτευξη «εννέα ειδικών στόχων, που μετουσιώνουν τους βασικούς στόχους της ΕΕ για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών».

Πρόσθεσε ότι Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο θα έχει κατατεθεί στην ΕΕ έως το τέλος του Δεκέμβρη, καθώς προς ώρας πραγματοποιούνται «συνδιασκέψεις ενημέρωσης και εξαντλητικού δημοκρατικού διαλόγου με όλους τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας», όπως δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Λιβανός στάθηκε στην ενίσχυση των νέων αγροτών στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων και της αγροτικής ανάπτυξης, λέγοντας ότι «ήδη υπερδιπλασιάσαμε τους πόρους για τους νέους αγρότες στο τρέχον πρόγραμμα και αυξάνουμε κατά 50% τους πόρους για τους νέους αγρότες στη νέα προγραμματική περίοδο».