Λέκκας: 30 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν χθες

Λέκκας: 30 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν χθες

«Θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα»,  ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως υπογράμμισε «στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού».

Ο κ. Λέκκας είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. «Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας... Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές», πρόσθεσε

Έκανε λόγο για κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι , ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, που είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας και ένας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε και θα έχουμε σύνθετες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα, όπως εξήγησε. 

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσουμε πρωτόγνορες καταστάσεις, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να σχεδιάζουμε με τη λογική:  πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις.