ΗΠΑ - Βουλή των Αντιπροσώπων: Κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400

Κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400

Κυρώσεις στην Άγκυρα για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που απέκτησε από τη Μόσχα ψήφισε την Τετάρτη στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων. Με διακομματική τροπολογία του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Άνταμ Κίνζινγκερ και της Δημοκρατικής βουλευτού Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, επαναβεβαιώνεται ότι η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος συνιστά «σημαντική συναλλαγή» στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων - Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) και ορίζει ότι μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή του νόμου, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
 
Η τροπολογία πάντως δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Τραμπ να άρει τις κυρώσεις, εάν η Τουρκία απαλλαγεί από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.

Ο βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ είναι Ρεπουμπλικανός από το Ιλινόις κι η Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ Δημοκρατική από τη Βιρτζίνια. H τροπολογία εγκρίθηκε ως μέρος του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό της Άμυνας που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ψήφους 295 – 125 και προωθείται στη Γερουσία, όπου επίσης υπάρχει έντονη διακομματική υποστήριξη για κυρώσεις στην Τουρκία, με τους επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ να έχουν καταθέσει παρόμοια τροπολογία στο παρελθόν.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Κίνζινγκερ ανέφερε ότι η Τουρκία αγνόησε επανειλημμένες προειδοποιήσεις από μέλη του ΝΑΤΟ, να μην προχωρήσει στη συμφωνία. «Πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές ότι δεν πρόκειται οι ενέργειες της Τουρκίας να γίνουν ανεκτές και θα αντιμετωπιστούν με σοβαρές επιπτώσεις. Η νομοθεσία μας πράττει ακριβώς αυτό κάνοντας τις πράξεις της Τουρκίας ένα συγκεκριμένο αδίκημα που τιμωρείται».

«Το Κρεμλίνο ασχολείται με αποσταθεροποιητικές και επιθετικές συμπεριφορές σε όλο τον κόσμο. H Τουρκία - μέλος του ΝΑΤΟ – πρέπει να είναι υπόλογη για τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία που απειλεί την ασφάλειά μας» δήλωσε από την πλευρά της η Σπάνμπεργκερ.