Σαφές μήνυμα προς την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Κυρ.Μητσοτάκης εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.
«Ζητάμε να αναθεωρήσει η Εκκλησία τη στάση της, ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας», είχε αναφέρει νωρίτερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στο ραδιόφωνο του Alpha, τονίζοντας ότι «ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του». Όπως σημείωσε «προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών».
Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει αστυνομικές δυνάμεις στους ναούς αύριο, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες εικόνες με ΜΑΤ, όπως δεν υπήρξαν σε διαδηλώσεις.
Από την πλευρά του πάντως ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ηλίου Αθηναγόρας, μιλώντας στην ΕΡΤ πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου, είχε επαναλάβει ότι η Εκκλησία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της και ότι «αύριο οι ναοί θα είναι ανοιχτοί».
Χαρακτήρισε μάλιστα ως «ειρηνικό αντάρτικο» την απόφαση της εκκλησίας να μην συναινέσει στα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και αφορούν στις λειτουργίες, προσθέτοντας ότι «οι ναοί θα λειτουργήσουν μόνο για τα Θεοφάνια». Όσο για την προσέλευση των πιστών επεσήμανε πως «οι πιστοί θα αποφασίσουν εάν θα έρθουν ή όχι στην Εκκλησία και θα επωμιστούν ενδεχόμενο πρόστιμο».
Είχε προηγηθεί χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης με την οποία εξέφραζε την ελπίδα η Εκκλησία να «αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε». «Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας» υπογράμμιζε η κυβερνητική ανακοίνωση.
Στο μεταξύ και σύμφωνα με το orthodoxia.info, στο ΣτΕ έχουν ήδη προσφύγει 82 μητροπόλεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τις λειτουργίες με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο να σκοπεύει να μεταβεί σε εξωτερικό χώρο για τον αγιασμό των υδάτων.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προκειμένου να τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η ακριβής τοποθεσία, ακριβώς προκειμένου να αποφευχθεί η προσέλευση πιστών.
Σημειωτέον ότι σε χθεσινή εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου δίνονταν οδηγίες για τον αριθμό πιστών ανά ναό κατά την ημέρα των Θεοφανίων και συγκεκριμένα αναφέρονταν ότι :
* Εντός των εκκλησιών θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός ναών (με επιφάνεια έως 375 τμ) τους 25
* Ενώ σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών.
Αδ. Γεωργιάδης για Θεοφάνια: Ο νόμος ισχύει για όλους
Η κυβέρνηση δεν ήθελε να επαναλάβει στα Θεοφάνια το λάθος που έκανε με τη συρροή πιστών στην εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης και υπογράμμισε ότι ο νόμος ισχύει για όλους.
«Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης... Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή» σημείωσε ο μιλώντας στο ΣΚΑΪ
Πρόσθεσε δε ότι «κατά την ημέρα αυτή συνέρρεαν οι πιστοί, δεν μπόρεσε η εκκλησία να ελέγξει τη συρροή, και μετά η Θεσσαλονίκη έγινε η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα. Αυτή η εικόνα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, προβαλλομένη στην εικόνα των Θεοφανίων που είναι μια πάνδημη, πανηγυρική λειτουργία μας οδήγησε στο lockdown».
Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, είναι «αστειότητες τα περί κόντρας Εκκλησίας – Πολιτείας ποιος έχει το πάνω χέρι... Εδώ είναι να μη γίνει το κακό. Δε θέλω να πιστέψω ότι η Εκκλησία και ειδικά ο Μακαριότατος θα έπαιρναν την ευθύνη λέγοντας στους πιστούς "ελάτε στις εκκλησίες" και αφήνοντας τους να συρρεύσουν». Όπως εκτίμησε, τα μέτρα που ανέφερε η Εκκλησία δεν είναι εφαρμόσιμα στην πράξη.
«Με την εκκλησία είχαμε από την αρχή της πανδημίας μια πάρα πολύ καλή συνεργασία... και το ξέρει αυτό ο Μακαριότατος, έπεσε κι ο ίδιος θύμα του κορονοϊού γνωρίζει πόσο επικίνδυνο είναι, άλλωστε η εκκλησία της Ελλάδος έχει θρηνήσει θύματα από τον κορονοϊό... Πριν από λίγες μέρες έφυγε ένας πολύ σεβαστός ιεράρχης, ο μητροπολίτης Καστοριάς, και πολλοί άλλοι πριν, άρα είναι ένας λόγος παραπάνω η εκκλησία να δείξει μεγαλύτερη σπουδή και ευαισθησία. Ο νόμος ισχύει για όλους δεν υπάρχει εξαίρεση στο νόμο» υπογράμμισε.
Και συμπλήρωσε: «Εμείς την Εκκλησία τη σεβόμαστε και την αγαπάμε. Δεν θέλαμε να διαρρεύσει πουθενά ο σχεδιασμός για lockdown, δεν ενημερώσαμε κανέναν, γιατί φοβηθήκαμε φαινόμενα συνωστισμού».