Κυβερνοεπίθεση στον Ευρ. Οργανισμό Φαρμάκων: Παραβιάστηκαν έγγραφα του εμβολίου της Pfizer

Κυβερνοεπίθεση στον Ευρ. Οργανισμό Φαρμάκων: Παραβιάστηκαν έγγραφα του εμβολίου της Pfizer

Στόχος της κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ήταν τα έγγραφα που έχουν υποβάλλει οι Pfizer και BioNTech για την έγκριση του υποψήφιου εμβολίου τους κατά του κορονοϊού, ενημέρωσαν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

Ειδικότερα, οι εταιρείες επιβεβαιώνουν ότι αποκτήθηκε παράνομα πρόσβαση πρόσβαση στα έγγραφα για το εμβόλιό τους, ωστόσο δεν παραβιάστηκε κάποιο από τα δικά του συστήματα. Δεν γνωρίζουν ωστόσο αν διέρρευσαν δεδομένα των συμμετέχοντων στη μελέτη του εμβολίου.

Καταλήγοντας, οι εταιρείες τονίζουν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση παραμένουν σταθερά εστιασμένες στη στενή συνεργασία τους με τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές για να προσφέρουν το εμβόλιο.

Αναλυτικά:

«Σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μας ενημέρωσε ότι υπέστη κυβερνοεπίθεση και ότι αποκτήθηκε παράνομα πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα σχετικά με την υποβολή έγκρισης του υποψήφιου εμβολίου για την COVID-19 της Biofech, το BNT162b2, τα οποία είχαν αποθηκευτεί στον διακομιστή του EMA.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν παραβιάστηκε κατά το συμβάν και ότι δεν γνωρίζουμε αν έχουν ταυτοποιηθεί κάποιοι συμμετέχοντες στη μελέτη μέσω των δεδομένων στα οποία υπήρξε πρόσβαση. Προς το παρόν, περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα του EMA και θα ανταποκριθούμε κατάλληλα και σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.

Ο EMA μας διαβεβαίωσε ότι η επίθεση στον κυβερνοχώρο δεν θα έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρησή του. Λαμβάνοντας υπόψη τα κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας και τη σημασία της διαφάνειας, συνεχίζουμε να παρέχουμε σαφήνεια πληροφοριών σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης εμβολίων και των ρυθμιστικών διαδικασιών.

Το ενδιαφέρον μας παραμένει σταθερά εστιασμένο στη στενή συνεργασία με κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές για να προσφέρουμε το εμβόλιο COVID-19 σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με όσο πιο ασφαλή τρόπο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για να τερματίσουμε την καταστροφική πανδημία».

Νωρίτερα σήμερα, ο  o EMA, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση και την έγκριση φαρμάκων, ιατρικών οργάνων και εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε ενημερώσει ότι δέχθηκε κυβερνοεπίθεση χωρίς να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι προ ημερών χάκερς από τη Βόρεια Κορέα προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στις ευαίσθητες πληροφορίες της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca που ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό.