ΠΟΥ για κορονοϊό: Κρούσματα στη Γαλλία από τον Δεκέμβριο - «Ελέγξτε προγενέστερα αρχεία»

Κρούσματα στη Γαλλία από τον Δεκέμβριο - «Ελέγξτε προγενέστερα αρχεία»

Κρούσματα του κορονοϊού είχαν καταγραφεί στη Γαλλία από τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμερα, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί έκπληξη» μια αναφορά κρούσματος της covid-19 νωρίτερα από την περίοδο που πιστεύεται ότι έφθασε ο ιός στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κριστιάν Λιντμάιερ τόνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι «είναι πιθανό να βρεθούν και άλλες περιπτώσεις προγενέστερων κρουσμάτων».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος προέτρεψε τις αρχές και άλλων χωρών να ελέγξουν τα αρχεία τους για κρούσματα του ιού από το τέλος του 2019, σημειώνοντας ότι αυτό θα δώσει στον κόσμο μια «νέα και σαφέστερη εικόνα της πανδημίας».

Όπως έγινε γνωστό, γαλλικό νοσοκομείο, το οποίο προχώρησε σε επανέλεγχο παλαιών δειγμάτων από ασθενείς με πνευμονία, διαπίστωσε ότι είχε νοσηλεύσει έναν άνδρα, ο οποίος είχε νοσήσει από κορονοϊό, στις 27 Δεκεμβρίου, περίπου έναν μήνα πριν η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαιώσει τα πρώτα κρούσματα.

Γάλλοι επιστήμονες υπό τον Ιβ Κοέν, τον επικεφαλής του τμήματος εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία Αβισέν και Ζαν-Βερντιέ ον Σεν-Σεν-Ντενί, στην περιοχή του Παρισιού, επανεξέτασαν δείγματα από 24 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και οι οποίοι είχαν βγει θετικοί στον ιό της γρίπης προτού ο κορονοϊός εξελιχθεί σε πανδημία.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Antimicrobial Agents, έδειξαν ότι ένας ασθενής, ένας 42χρονος γεννημένος στην Αλγερία, είχε μολυνθεί με κορονοϊό «έναν μήνα πριν από την πρώτη αναφορά κρουσμάτων στη χώρα», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Φωτογραφία: AP