Κρίσιμη εβδομάδα για το πετρέλαιο

Κρίσιμη εβδομάδα για το πετρέλαιο

Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου σύμφωνα με το Reuters  είναι προγραμματισμένη η επόμενη –τηλεδιάσκεψη του OPEC+ με τα πηγαδάκια της αγοράς να θεωρούν δεδομένο ότι η Σουδική Αραβία θα προτείνει να διατηρηθούν οι περικοπές πετρελαίου όχι μόνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά πιθανότατα μέχρι και τα τέλη του έτους.

Αυτό που περιμένει λοιπόν η αγορά, πόσο μάλλον αν επισπευθεί η τηλεδιάσκεψη των μελών του Οργανισμού την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, είναι ότι το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, ήτοι 9,7 εκατομύρια βαρέλια ημερησίως θα παραμείνουν off προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει ένα καλό μαξιλάρι που θα στηρίζει τις τιμές, μιας και η ζήτηση παραμένει αποδεκατισμένη παρά την άρση του lockdown σε αρκετές οικονομίες. 

Οι τιμές του πετρελαίου  βέβαια είχαν και άλλη βοήθεια. 

Πρόκειται για τις περικοπές που «επέβαλλε » η ίδια η αγορά στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου  δεν επαρκούν για αρκετές ενεργειακές εταιρείες να καλύψουν το κόστος παραγωγής τους, οι τελευταίες  αναγκάζονται  να περικόψουν δαπάνες μειώνοντας τον αριθμό των εξεδρών που λειτουργούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes, την εβδομάδα έως τις 29 Μαίου, άλλες 17 εξέδρες  βγήκαν εκτός λειτουργίας, με τον αριθμό των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ να σημειώνει ιστορικό χαμηλό, ήτοι  301. Πρόκειται για τη τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα  που ο αριθμός τους σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ.

Ειδικότερα, 15  εξέδρες πετρελαίου των ΗΠΑ  βγήκαν off και έτσι είμαστε στις 222 αυτήν την εβδομάδα- πρόκειται για  επίπεδα Ιουνίου του 2009-  ενώ οι εξέδρες αερίου μειώθηκαν  κατά δύο,  στις 77.

Η διάμεσος μάλιστα των αναλυτών συγκλίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας θα συνεχίσουν να περικόπτουν εξέδρες για το υπόλοιπο του έτους. Μάλιστα οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι τα χαμηλά νούμερα του 2020 θα συνεχιστούν το 2021 και το 2022. 

Η μειωμένη παραγωγή λοιπόν  από τον OPEC +, σε συνδυασμό με τις μειώσεις που επέβαλε η ίδια αγορά τις  ΗΠΑ και τον Καναδά, βοήθησαν στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου με υψηλά την προηγούμενη εβδομάδα μια ανάσα κάτω από τον μέσο κινητό όρο των 90 ημερών για το brent, στα 38,16 δολάρια/βαρέλι και των 35,76 δολαρίων για το WTI πέριξ των δύο δολαρίων άνωθεν της ίδιας αντίστασης. Βέβαια να τονίσουμε ότι σε αντίθεση με το brent οι σποτ τιμές για το WTI είναι πολύ χαμηλότερα, πέριξ των 12,67 δολαρίων/βαρέλι.  

Το αν θα οι τιμές θα καταφέρουν να κατοχυρώσουν την αντίσταση του μέσου κινητού όρου των 90 ημερών και να κινηθούν προς τα 41 ή ακόμα και τα 45 δολάρια/ βαρέλι το brent και τα 38,50 ή ακόμα και τα 41.40 δολάρια/βαρέλι το wti, θα εξαρτηθεί από το αν θα παραμερίσουν τα διαξιφιζόμενα συμφέροντα τους τα μέλη του OPEC+ προχωρώντας σε παράταση ή ακόμα και εκ νέου περικοπές παραγωγής.


Αποποίηση Ευθύνης
 Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.