Τουλάχιστον 100 άτομα έχουν συλληφθεί στην Κούβα μετά τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Σε τετράωρο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας Μιγκέλ Ντίας Κάνελ επιτέθηκε κατά των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις χρηματοδοτούνται και υποδαυλίζονται από τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές εκφράζουν οργή για την σοβαρή οικονομική κρίση, την χειρότερη που έχει ξεσπάσει στη χώρα εδώ και 30 χρόνια, καθώς και για τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα εν μέσω πανδημίας.
Αποκλεισμός δρόμων, διακοπές στο Ίντερνετ
Μεταξύ των συλληφθέντων, μετά τις διαμαρτυρίες του σαββατοκύριακου, περιλαμβάνονται 100 διαδηλωτές, ακτιβιστές και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την οργάνωση Cubalex. Κάποιοι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις, ενώ άλλοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.
Εντωμεταξύ, στους δρόμους της Αβάνας είχε επανέλθει η ηρεμία χθες, Δευτέρα, ωστόσο, υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία. Στο Καπιτώλιο, το οποίο παρέμενε αποκλεισμένο, την Κυριακή είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 1.000 διαδηλωτές.
Συχνές ήταν και οι διακοπές της σύνδεσης στο διαδίκτυο από τα κινητά τηλέφωνα, που είναι ο μόνος τρόπος πρόσβασης στο Ίντερνετ που έχουν στη διάθεσή τους οι Κουβανοί από το 2018.
Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας
Η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της εκφράζει ανησυχία σχετικά με καταγγελίες που έλαβε για «διακοπές στο ίντερνετ, αυθαίρετες συλλήψεις, υπερβολική χρήση βίας», κάνοντας λόγο ακόμα και για πυρά της αστυνομίας κατά διαδηλωτών».
Η οργάνωση Kentik ανακοίνωσε επίσης ότι κατέγραψε διακοπή της σύνδεσης στο Ίντερνετ διάρκειας περίπου 30 λεπτών σε όλη τη χώρα την Κυριακή.
Έκκληση ΟΗΕ για σεβασμό δικαιωμάτων
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ζήτησε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και των ειρηνικών συναθροίσεων.
Χιλιάδες διαδηλωτές από την Αβάνα μέχρι το Σαντιάγο κατέβηκαν στους δρόμους την Κυριακή στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κούβα εδώ και δεκαετίες.
Αφορμή για το ξέσπασμα του κύματος διαμαρτυρίας αποτέλεσε η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και η αδυναμία διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού.
Cuba appears to block access to some social media sites while dozens of protesters remain in custody as authorities crackdown on dissent following the largest mass demonstrations in years https://t.co/H7aNv0pNQI
— Bloomberg (@business) July 13, 2021
Φώναζαν «Ελευθερία» - Κατήγγειλαν στρατιωτικοποίηση
Ωστόσο το αντικυβερνητικό πνεύμα βάθυνε περισσότερο, καθώς ακούγονταν συνθήματα για το τέλος του κομμουνισμού και φώναζαν «Ελευθερία».
«Αδύνατο να ζήσεις εδώ», δήλωσε ο 21χρονος Μάικελ, κάτοικος της Αβάνας, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το επώνυμό του φοβούμενος αντίποινα. «Δεν ξέρω αν αυτό θα μπορέσει να ξαναγίνει, διότι αυτήν την στιγμή η Αβάνα έχει στρατιωτικοποιηθεί».
«Ωστόσο, ο φόβος εγκαταλείπει τους Κουβανούς», πρόσθεσε.
Άλλοι δήλωσαν στο Reuters ότι ελπίζουν να μην γίνουν άλλες διαδηλώσεις, εκφράζοντας φόβους για βία, και σημείωσαν ότι θα προτιμούσαν να υπάρξει περισσότερος διάλογος.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την περιοχή Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος στην νοτιο-δυτική Αβάνα και σύντομα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.
Τα κοινωνικά δίκτυα γέμισαν με εικόνες διαδηλωτών που φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα και καλούσαν σε αλλαγή.
Thousands in Cuba protested food shortages and high prices amid the COVID-19 pandemic. It’s one of the largest anti-government demonstrations in the island’s history https://t.co/TGAsP4qKtX
— WJZ | CBS Baltimore (@wjz) July 13, 2021
Μήνυμα Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Κούβας
Η Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση της, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού οδήγησε κάποια νοσοκομεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η σκλήρυνση από τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες και η πανδημία ενέτειναν τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, όπως και τις διακοπές ρεύματος.
Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Κούβας που θαρραλέα διεκδικεί το δικαίωμά του στις ειρηνικές διαμαρτυρίες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Κουβανοί αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να επιρρίπτουν την ευθύνη για τις διαδηλώσεις στις αμερικανικές κυρώσεις.
«Κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρό λάθος επειδή θα έδειχνε ότι απλώς δεν ακούνε τις φωνές και την βούληση του κουβανικού λαού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Η οικονομία της Κούβας έχει χτυπηθεί, μεταξύ άλλων, λόγω της μείωσης των τουριστικών αφίξεων που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Επιπλέον, οι εξαγωγές ζάχαρης πήγαν πολύ χειρότερα από το αναμενόμενο φέτος.