Κορονοϊός: Ανησυχία για τα «κόκκινα» νησιά - Ίος, Πάρος, Τήνος στο μικροσκόπιο, ποια μέτρα εξετάζονται

Κορονοϊός: Ανησυχία για τα «κόκκινα» νησιά - Ίος, Πάρος, Τήνος στο μικροσκόπιο, ποια μέτρα εξετάζονται

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να έχει κυριαρχήσει πλέον και στην Ελλάδα και την κορύφωση του τέταρτου κύματος να αναμένεται μέχρι τον Δεκαπεντάγουστο, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ανησυχία επικρατεί για μια σειρά από νησιά στα οποία  η διασπορά του ιού καταγράφει ανοδική πορεία. Χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοιδης δήλωσε ότι ο κίνδυνος να «κλείσει» η Ίος είναι ορατός, ενώ με σημερινές του δηλώσεις το μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε πως η Τήνος εντάσσεται πλέον στα «κόκκινα» νησιά, όπως η Ίος και η Πάρος. Κρίσιμη θα πρέπει να θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής λοιμοξιωλόγων.

Παρότι τελικές αποφάσεις για την αυστηροποίηση των μέτρων δεν έχουν ληφθεί, η πιθανότητα καθημερινά μεγαλώνει καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα βαίνουν επιδεινούμενα. Στο τραπέζι βρίσκονται τέσσερα μέτρα για τις επικίνδυνες περιοχές. 

Πιο συγκεκριμένα:

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 7 το πρωί της επόμενης μέρας.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

Απαγόρευση κάθε είδους κοινωνικής συνάθροισης άνω των εννιά ατόμων.

Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι στην εστίαση έως 4 άτομα, είναι μερικά από αυτά. 

Την ανησυχία που επικρατεί αποτυπώνουν οι χθεσινές δηλώσει του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τόνισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Ίο διαπίστωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται μέσα σε ενάμισι δρόμο.  «Είναι ένα πολύ μικρό νησί, υπάρχει πια κίνδυνος ορατός να κλείσει», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπο Γώγο, η Τήνος εντάσσεται πλέον στα «κόκκινα» νησιά, όπως η Ίος και η Πάρος, όπου η θετικότητα κυμαίνεται από 4,5% έως και 5,5%.

Όπως τόνισε, απαιτείται να ελεγχθεί η κατάσταση σε αυτά τα νησιά για να μην οδηγηθούν σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο.

Πρότεινε σε πρώτη φάση να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι. Όπως εξήγησε με εξαίρεση τα συγκεκριμένα νησιά, στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Σύμφωνα με τον Χ. Γώγο παρατηρείται μια αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά στις κλινικές και όχι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο στοίχημα είναι η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή η εβδομάδα 13-18 Αυγούστου, αφού τη συγκεκριμένη περίοδο θα επιστρέψουν στις μεγάλες πόλεις από τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι περισσότεροι εκδρομείς.

Τα πρωτόκολλα είναι ήδη έτοιμα και εφόσον χρειαστεί θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα, με στόχο η αρχή του φθινοπώρου να βρει τη χώρα με μειωμένα κρούσματα, για να μπορέσουν να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία.