Κορονοϊός: 46 νέα κρούσματα - Συνολικά 464 στην Ελλάδα

Κορονοϊός: 46 νέα κρούσματα - Συνολικά 464 στην Ελλάδα

Ακόμα 46  νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού Covid-19 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, με το συνολικό αριθμό που νοσούν να ανέρχεται πλέον στους 464, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρα. Επιβεβαίωσε ακόμα ότι ένας ασθενής με υποκείμενα νοσήματα έχασε σήμερα τη ζωή του από τον κορονοϊό ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τον ιό στη χώρα στους 6.

Την ίδια στιγμή, σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πατρών νοσηλεύονται 78 ασθενείς, οι 16 εξ αυτών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι, ενώ 19 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο, οι 5 το τελευταίο 24ωρο.

Όσον αφορά στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα απροσδιόριστης πηγής μόλυνσης ανήλθαν στα 72 από τα 64 που ήταν χτες.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, παραμένουν υψηλότερα τα ποσοστά νόσησης και θνητότητας για τους άνδρες, με τη θνητότητα στον γενικό πληθυσμό να είναι κάτω από 1%, ενώ έως και δεκαπλάσια είναι σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ.Τσιόδρας, σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι καταγράφεται περίπου των 15% των πραγματικών κρουσμάτων.

Στόχος μας, είπε ο κ.Τσιόδρας, «είναι να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι, ταυτόχρονα»

Αναφέρθηκε επίσης σε νέα κλινική μελέτη που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και ήδη τέσσερις εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση του πειραματικού εμβολίου. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται περίπου σε τρεις μήνες. 

Ν. Χαρδαλιάς: Κλείνουν τα ξενοδοχεία - Αυστηροποίηση ελέγχων

Απόλυτη προτεραιότητα ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας το κλείσιμο των ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε, είναι απαραίτητα επιπλέον μέτρα πέρα από όσα έχουν ήδη ληφθεί και σ' αυτό το πλαίσιο από την Κυριακή αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων έως το τέλος Απριλίου. Διατηρείται η υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες. 

Ακόμη, ο Ν. Χαρδαλιάς επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στον μέγιστο βαθμό επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου.

«Δεν είναι ώρα εκπτώσεων, ούτε ώρα χαλάρωσης» ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς αναφορικά με όσους δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Επίσης υπενθύμισε ότι όσοι Έλληνες επιστρέφουν στη χώρα οφείλουν να μπουν σε 14μερη καραντίνα στον τόπο προορισμού τους.

Τέλος, ειδική μνεία έκανε σε εργαζόμενους που είναι δίπλα στους πολίτες, όπως οι φαρμακοποιοί, οι δημοσιογράφοι, οι οδηγοί ταξί, φορτηγών και μέσων μαζικής μεταφοράς, οι δημόσιοι υπάλληλοι κ.ά.