Κορονοϊός: 3.000 διαγνώσεις την ημέρα, με τη βοήθεια ρομπότ

Κορονοϊός: 3.000 διαγνώσεις την ημέρα, με τη βοήθεια ρομπότ

Με τους γιατρούς και τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο να μάχονται νυχθημερόν ώστε να διαγνώσουν όσα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού μπορούν, ερευνητές από το Ινστιτούτο Καινοτομίας Γονιδιωματικής του Μπέρκλεϊ προσφέρουν ένα πολύτιμο όπλο στον αγώνα αυτό. Συγκεκριμένα, αναπτύσσουν ένα καινοτόμο ρομποτικό σύστημα με δυνατότητα επεξεργασίας περισσότερων από 1.000 δειγμάτων ασθενών την ημέρα. Μάλιστα, αν απαιτηθεί ο αριθμός αυτός μπορεί να τριπλασιαστεί, φτάνοντας τους 3.000 διαγνωστικούς ελέγχους ημερησίως.  

Η ρομποτική διάταξη θα είναι λειτουργική περί τα τέλη Απριλίου και θα διεξάγει ελέγχους πλήρως εναρμονισμένους με τους κανονισμούς που έχει θεσπίσει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, αλλά με πολύ υψηλότερη απόδοση και ταχύτητα από τα συμβατικά εργαστήρια τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να «τρέξουν» τα δείγματα ένα κάθε φορά.

Τα επιμέρους στοιχεία του συστήματος δεν θα δημιουργηθούν από το μηδέν. Αντίθετα, προέρχονται από εργαστήρια έρευνας πανεπιστημίων που ήδη ανιχνεύουν κρούσματα κορονοϊού και παράσχουν διαγνωστικό αποτέλεσμα σε λιγότερο από τέσσερις ώρες από την παραλαβή κάθε ύποπτου δείγματος. Πρόκειται για δυνατότητα απολύτως κρίσιμη για την έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων σε μαζικό επίπεδο, κάτι που θα διευκολύνει τους ειδικούς στην οριοθέτηση της πραγματικής έκτασης της πανδημίας στον πληθυσμό.



To ρομποτικό εργαστήριο που αναπτύσσεται στο Μπέρκλεϊ είναι μία ακόμη υπόμνηση ότι μέσα στην τραγωδία που συνοδεύει την πανδημία του κορονοϊού, για πρώτη φορά στην ιστορία η ανθρωπότητα έχει στη διάθεσή της τόσα πολλά και τόσο αποτελεσματικά τεχνολογικά εργαλεία για να αμυνθεί.

Μία χαρακτηριστική, από τα πολλές αντίστοιχες προσπάθειες, είναι και η Nextstrain, μια ανοιχτή πλατφόρμα δεδομένων, στην οποία γιατροί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο μπορούν να εισάγουν στοιχεία από την κλινική εικόνα ασθενών που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό, για να μελετήσουν την εξάπλωσή του.

Μέχρι σήμερα η Nextstrain έχει «σπάσει» πάνω από 1.500 γονιδιώματα, διαφορετικών περιπτώσεων ασθενών που κόλλησαν τον SARS-CoV-2. Τα δεδομένα δείχνουν πώς ο ιός μεταλλάσσεται ανεπαίσθητα κάθε 15 ημέρες, κατά μέσο όρο, καθώς η πανδημία σκεπάζει σε όλη την υφήλιο. Οι έως τώρα μεταλλάξεις είναι ακίνδυνες και δεν έχουν προσθέσει όπλα στη φονικότητα του ιού. Έχουν προσθέσει, όμως, πολύτιμη γνώση στη βιβλιοθήκη των ερευνητών που βρίσκονται στο κατόπι του.

Παράλληλα παρατηρείται αύξηση στις αιτήσεις κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας για προϊόντα νανοτεχνολογίας και βιοτεχνολογίας, που σχετίζονται με την αντιμετώπιση κορονοϊών. Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση, τα «νανοεμβόλια», δηλαδή εμβόλια που εμπεριέχουν  νανοσωματίδια, θεωρούνται ως μία από τις πλέον υποσχόμενες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση όχι μόνο του νέου κορονοϊού αλλά για μια ποικιλία ιών που κατά καιρούς οδηγούν στο ξέσπασμα επιδημιών.

Με άλλα λόγια η τεχνολογία δεν είναι μόνο τηλεργασία και Netflix. Είναι ένα ακόμα όπλο που επιταχύνει την ιατρική έρευνα, ένας πολλαπλασιαστής ισχύος στην προσπάθεια να κατανικήσουμε έναν αόρατο