27 νέα κρούσματα - 8 «εισαγόμενα», 7 στην Αττική
Κορονοϊός

27 νέα κρούσματα - 8 «εισαγόμενα», 7 στην Αττική

Επιπλέον 27 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 4 σε ελέγχους στις πύλες εισόδου, αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4193, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

1174 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2101 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εννέα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, αναφέρει ο ΕΠΔΥ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 202 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα είκοσι επτά επιπλέον κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής:

- 4 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις  πύλες εισόδου της χώρας,

- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

- 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,

- 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,

- 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου,

- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

- 1 κρούσμα  στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας,

- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.  

Υπενθυμίζεται πως ένας άντρας 57 ετών κατέληξε σήμερα Κυριακή από κορονοϊό. Ο άντρας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία από τις 14 Απριλίου, προερχόμενος από το Σισμανόγλειο. 

Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, σχεδόν 40 χώρες ανέφεραν ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters ο οποίος δείχνει ότι η πανδημία εξαπλώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Συγκεκριμένα ο ρυθμός εξάπλωσης της covid-19 σημειώνει αύξηση όχι μόνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία όπου έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως, αλλά και στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, το Σουδάν, τη Βολιβία, την Αιθιοπία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ μεταξύ άλλων.

Νέο υγειονομικό μπλόκο στα σύνορα - Μόνο με αρνητικό τεστ ταξιδιώτες από Βουλγαρία, Ρουμανία

Μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για κορονοϊό θα έρχονται στην Ελλάδα οι επιβάτες αεροπορικών συνδέσεων από Βουλγαρία και Ρουμανία από την Τρίτη 28 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από το πρωί της Τρίτης, 28 Ιουλίου, μέχρι τις 4 Αυγούστου, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα. 

Πάνω από 2.000 παιδιά εμβολιάστηκαν στη Μόρια από τον ΕΟΔΥ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση διενέργειας μαζικού εμβολιασμoύ από το κλιμάκιο των Επαγγελματιών Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καθώς και τους εργαζομένους στο Πρόγραμμα Philos του ΕΟΔΥ στον παιδικό πληθυσμό προσφύγων/μεταναστών, όπως και ασυνόδευτων παιδιών που διαμένουν σε Δομές φιλοξενίας και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 23 Ιουλίου εμβολιάστηκαν περισσότερα από 2.000 παιδιά με πρώτες και δεύτερες δόσεις εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας Λέσβου, βάσει των καταγεγραμμένων αναγκών και του εμβολιαστικού σχεδιασμού του ΕΟΔΥ και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ακολουθούν, αντίστοιχοι εμβολιασμοί στα Κέντρα Ταυτοποίησης στις νήσους Σάμο και Λέρο το πρώτο πενθήμερο του Αυγούστου, με προγραμματισμένο εμβολιασμό τουλάχιστον 1.500 παιδιών.