Κορονοϊός: 20 νέα κρούσματα, συνολικά 1.755 - Στους 79 οι νεκροί

Κορονοϊός: 20 νέα κρούσματα, συνολικά 1.755 - Στους 79 οι νεκροί

Στα 1.755 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 20 ακόμα περιπτώσεις, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά το ίδιο διάστημα έχασαν τη ζωή τους 6 άνθρωποι με τον αριθμό των θυμάτων να είναι πλέον 79 συνολικα.

Παράλληλα, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνολικά 90 ασθενείς.

Από το σύνολο των ασθενών σε ΜΕΘ το 79% είναι άνδρες και η μέση ηλικία είναι τα 65 έτη. Οι επτά στους δέκα (71%) έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Εννέα ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ συνολικά 269 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Επιπλεόν, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε ότι από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων οι 361 είχαν ταξιδιωτικό ιστορικό, ενώ άλλα 655 κρούσματα αποτελούσαν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος, από τα 1.755 κρούσματα το 55% είναι άνδρες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τα ζητήματα του κορονοϊού αναφέρθηκε και στα κρούσματα στις νέες ηλικίες καθώς όπως είπε ότι το θέμα αυτό απασχόλησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες.

Σημείωσε ότι το 31% των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχουν προσβάλει τις ηλικίες 18-30 και το 2,8% μικρά παιδιά. Ωστόσο, όπως είπε, οι λόγοι των θανάτων σε νεότερες ηλικίες παραμένουν ανεξήγητοι. Οι επιστήμονες ερευνούν αν υπάρχουν γονίδια τα οποία ευθύνονται, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι παραλλαγές σε συγκεκριμένο γονίδιο ενδέχεται να διευκολύνουν την είσοδο του ιού στον οργανισμού.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, μέσα στους πνεύμονες υπάρχει μία ουσία, η οποία μπορεί να εξαντλείται γρήγορα σε ασθενείς με κορονοϊό και να μην πηγαίνουν καλά στη θεραπεία. Συνέχισε λέγοντας πως σε μερικούς, νέους, ευτυχώς λίγους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταιγίδα φλεγμονής  και συμπλήρωσε πως υπάρχουν και νέοι οι οποίοι επειδή φοβούνται λιγότερο εκτίθονται σε υψηλότερο φορτίο ιού στο περιβάλλον.