Πέμπτη 14 Μαΐου 2020, 15:28

-A +A

Κώστας Αχ.Καραμανλής: Κλιματιστικά στις συγκοινωνίες μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020, 15:28
Κλιματιστικά στις συγκοινωνίες μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
-A +A

Την σύσταση του ΕΟΔΥ για χρήση των κλιματιστικών μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης υπενθύμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες του μίνι καύσωνα  στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μιλώντας στον Real FM 97,8, ο υπουργός επεσήμανε ότι «θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη χρήση των κλιματιστικών, διότι αυτή είναι η σύσταση των ειδικών», τονίζοντας πως κατανοεί τα προβλήματα, όμως η χώρα πήγε καλά στην αντιμετώπιση της κρίσης διότι οι πολιτικοί δεν έκαναν του κεφαλιού τους αλλά άκουγαν τους ειδικούς.

«Όταν, λοιπόν, οι ειδικοί λένε "προσοχή στη χρήση των κλιματιστικών" αυτό θα κάνουμε», υπογράμμισε. Ο υπουργός εκτίμησε ότι η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι σχεδόν καθολική, ενώ αναφερόμενος σε «αυτούς τους λίγους που αποτελούν εξαίρεση και δεν φορούν μάσκα», είπε: «Δεν μπορούμε να βάλουμε και έναν αστυνομικό πάνω σε κάθε λεωφορείο. Εδώ έρχεται και το στοιχείο της ατομικής ευθύνης».

Όσον αφορά τις αποστάσεις, ο κ. Καραμανλής σημείωσε: «Όσο θα μπαίνουμε σε μία κανονικότητα, και εδώ παρακαλώ σημειώστε ότι σήμερα έχει αυξηθεί η επιβατική κίνηση, αλλά δεν έχει φτάσει στα επίπεδα προ κορονοϊού. Βρισκόμαστε γύρω στο 35% της επιβατικής κίνησης σε σχέση με την προ-κορονοϊού εποχή. Βέβαια, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, που ήταν τα δύο στάδια άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις, είχαμε αύξηση 130%. Επομένως. αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς φοράμε τη μάσκα, διότι πολλές φορές θα είναι σχεδόν αδύνατον να κρατήσουμε τις αποστάσεις. Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται η επίκληση της κοινής λογικής και η ατομική ευθύνη. Υπάρχουν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους συρμούς του μετρό και στα λεωφορεία συγκεκριμένες σημάνσεις, που σου λένε πού πρέπει να κάτσεις και πού όχι. Από εκεί και πέρα, ας προσπαθήσουμε όλοι με τον κοινό νου να προστατεύσουμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας».

Ο υπουργός μίλησε επίσης, για το άνοιγμα των αερομεταφορών μετά τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, δια του πρωθυπουργού, ήδη από τον Απρίλιο στη Σύνοδο Κορυφής, είχε ζητήσει κοινές κατευθυντήριες γραμμές για τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτίμησε ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σε αυτήν τη λογική.

Επίσης, ανέφερε ότι έγινε δεκτό το αίτημα της χώρας μας να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει να γίνει ένα σταδιακό άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης μεταξύ χωρών που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση επιδημιολογική» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρίνει εάν η χώρα Α είναι σε μία παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση με μία χώρα Β και να έρθει σε μία πιο στενή διμερή συμφωνία».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε, επιπλέον, ότι για λόγους πρακτικούς δεν «ακούμπησε» αυτήν τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ελληνική πρόταση σχετικά με τη διεξαγωγή τεστ στους επιβάτες 72 ώρες πριν την πτήση, συμπλήρωσε, όμως, πως αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει ορισμένα μέτρα, τα οποία θα τα δούμε μαζί με τους ειδικούς.

«Αυτά που ανακοινώθηκαν χθες δεν είναι θέσφατα, είναι κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες, μάλιστα, ανακοινώθηκαν μετά από πίεση του Έλληνα πρωθυπουργού. Δεν θα γινόταν έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την ελεύθερη μετακίνηση για τον τουρισμό εάν δεν είχε πιέσει η Ελλάδα. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής σε αυτό το πράγμα και εδώ δείχνει -αν θέλετε- και ένα επιπλέον πολιτικό κεφάλαιο που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η χώρα, διότι διαχειριστήκαμε αυτήν την πανδημία με έναν τρόπο -κατά κοινή ομολογία- επιτυχημένο. Το ζήτημα τώρα είναι η επόμενη μέρα», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Υποστήριξε, δε, ότι σε πρώτη φάση η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ισραήλ, και προανήγγειλε πως η κυβέρνηση, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα ξεδιπλώσει το σχέδιό της για την τουριστική βιομηχανία

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι καταναλωτές που θα φέρουν ένα νέο ΙΧ από το εξωτερικό θα πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με όσους αγοράσουν εισαγόμενο αυτοκίνητο 15ετίας. «Γιατί το κάνουμε αυτό; Διότι η Ελλάδα έχει έναν στόλο με μέσο όρο ηλικίας πάνω από 15 έτη και θέλουμε να δώσουμε κίνητρα, έτσι ώστε να μπορέσει κάποιος να πάρει ένα φθηνό και "καθαρό" αυτοκίνητο». Όσον αφορά, ειδικότερα, στην ηλεκτροκίνηση, τόνισε ότι αυτό είναι το μέλλον και εκεί θα πάμε σιγά σιγά. Τέλος, αναφέρθηκε στο προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα, καθώς ξεκινούν οι εξετάσεις οδήγησης. Εξήγησε ότι όποιος επιτύχει στις εξετάσεις, μέσα σε 48 ώρες θα λαμβάνει ένα προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα και δεν θα χρειάζεται να περιμένει τέσσερις μήνες μέχρι να έρθει το κανονικό δίπλωμα: «Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι από τη στιγμή που πετύχεις στις εξετάσεις μπορείς να οδηγήσεις και να μην περιμένεις τέσσερις μήνες να σου έρθει ένα χαρτί», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα