Κινέζικο δικαστήριο καταδίκασε Σουηδό βιβλιοπώλη για «πρόκληση» και κατασκοπεία κατά του ΚΚ

Κινέζικο δικαστήριο καταδίκασε Σουηδό βιβλιοπώλη για «πρόκληση» και κατασκοπεία κατά του ΚΚ

Κινέζικο δικαστήριο καταδίκασε τη Δευτέρα τον κινεζικής καταγωγής Σουηδό πολίτη, Γκούι Μινχάι, σε δέκα χρόνια κάθειρξη επειδή «παρείχε παρανόμως απόρρητες πληροφορίες στο εξωτερικό», μια υπόθεση που ενδέχεται να προκαλέσει νέα διπλωματική ένταση μεταξύ Πεκίνου και Στοκχόλμης.

Ο Γκούι, το 2015, είχε απαχθεί με άλλους τέσσερις βιβλιοπώλες διότι εξέδιδε βιβλία για τις αμαρτίες της ελίτ του Κομουνιστικού Κόμματος.

Ακτιβιστές με γνώση της υπόθεσης πιστεύουν ότι απήχθησαν από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας για να εμποδιστεί η έκδοση πολυσέλιδων βιβλίων για την ιδιωτική ζωή κορυφαίων στελεχών του καθεστώτος. 

Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από τη μαρτυρία της Άντζελα, κόρης του Γκούι, η οποία κάνει το διδακτορικό της στο Cambridge και έχει οργανώσει εκστρατεία για την απελευθέρωση του πατέρα της. Σύμφωνα με την μαρτυρία της Άντζελα Γκούι, η πρέσβειρα της Σουηδίας στο Πεκίνο, Άννα Λίντστεντ, την προσκάλεσε τον Ιανουάριο σε μία συνάντηση, στην επρόκειτο να έρθει σε επαφή με Κινέζους επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν διασυνδέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.   

Σύμφωνα με την Γκούι, η πρέσβειρα της Σουηδίας στο Πεκίνο της μίλησε για μία «νέα προσέγγιση» στην υπόθεση του πατέρα της. «Δεν μου εξήγησε πολλά, αλλά είπε ότι υπάρχουν ορισμένοι επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και οι οποίοι ήθελαν να με συναντήσουν στη Στοκχόλμη». 

Η νέα καταδίκη του Γκούι ενδέχεται να οξύνει εκ νέου την ένταση μεταξύ Κίνας και Σουηδίας, οι σχέσεις των οποίων διαταράχθηκαν μετά τη σύλληψη του Γκούι.

Η Στοκχόλμη είχε καταδικάσει τον Φεβρουάριο του 2018 τη «βίαιη» σύλληψή του στο τραίνο, εκτιμώντας ότι παραβίασε «τους θεμελιώδεις διεθνούς κανόνες για την προξενική υποστήριξη».

AP Photo/Kin Cheung