Κίνδυνος για ήττα των Ρεπουμπλικάνων από τον πόλεμο του Τραμπ στην επιστολική ψήφο

Κίνδυνος για ήττα των Ρεπουμπλικάνων από τον πόλεμο του Τραμπ στην επιστολική ψήφο

Με λιγότερες από 90 ημέρες να απομένουν ως τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να αποσοβήσουν τις επιπτώσεις του λεκτικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ κατά της επιστολικής ψήφου εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν χαρίσει προβάδισμα στους Δημοκρατικούς.

Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί του Αμερικανού προέδρου ότι η επιστολική ψήφος μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη νοθεία έχουν απομακρύνει πολλούς από τους υποστηρικτές του από την ιδέα αυτής της εναλλακτικής δυνατότητας ψηφοφορίας καθώς ο κορονοϊός σαρώνει τη χώρα, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι. Εν τω μεταξύ, οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι υιοθετούν την επιστολική ψήφο με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τους Ρεπουμπλικάνους, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πρόσφατες πολιτειακές και τοπικές εκλογές.

Αυτή η τάση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λένε οι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι. Ανησυχούν ότι οι Δημοκρατικοί θα έχουν πολύ περισσότερες επιστολικές ψήφους μέχρι τον Νοέμβριο, ένα πλεόνασμα που θα είναι δύσκολο να αντισταθμιστεί αν η πανδημία περιορίσει την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες την ημέρα των εκλογών.

Φοβούμενοι ότι θα χάσουν τον Λευκό Οίκο, οι αξιωματούχοι του κόμματος παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους. Τοπικοί υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων ηχογραφούν τηλεφωνικά μηνύματα που προωθούν την επιστολική ψήφο ως ασφαλή και αξιόπιστη, ενώ εθελοντές που πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα απομνημονεύουν επιχειρήματα για να πείσουν τους σκεπτικιστές ότι το σύστημα της πολιτείας τους δεν κινδυνεύει από νοθεία.

Η βασική διαφορά των συστημάτων που εφαρμόζουν οι αμερικανικές πολιτείες για την επιστολική ψήφο είναι ότι δεκαέξι εξ αυτών επιτρέπουν την ψηφοφορία χωρίς φυσική παρουσία μόνο αν ο ψηφοφόρος παρουσιάσει ικανούς λόγους απουσίας, όπως ασθένεια ή ταξίδι, ενώ οι υπόλοιπες 34 επιτρέπουν σε οποιονδήποτε εγγεγραμμένο ψηφοφόρο να ζητήσει ψηφοδέλτιο για εξ αποστάσεων ψήφο. Αυτό το δεύτερο σύστημα είναι που αμφισβητεί ο Αμερικανός πρόεδρος, παρόλο που ειδικοί σε θέματα αμερικανικών εκλογών δηλώνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει νοθεία.

Γνωρίζοντας ότι πολλοί από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εμπιστεύονται μόνο ό, τι λέει ο ίδιος, το κόμμα χρησιμοποιεί τα λόγια του προέδρου για να προωθήσει την επιστολική ψήφο. Σε κρίσιμες πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν, η Βόρεια Καρολίνα και η Πενσιλβανία, αξιωματούχοι τον προηγούμενο μήνα έστειλαν φυλλάδια σε εκατομμύρια Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους καλώντας τους να ζητήσουν επιστολικές ψήφους για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Πολλοί από τους Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters συμμερίζονται τις ανησυχίες του Τραμπ ότι το σύστημα της επιστολικής ψήφου είναι ευάλωτο σε νοθεία. Οι προσπάθειες του Προέδρου όμως να ξεκαθαρίσει τη θέση του υποστηρίζοντας αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο ψηφοφορίας υπό ορισμένες συνθήκες έχει προκαλέσει μόνο σύγχυση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις πολιτείες που διευκολύνουν την επιστολική ψήφο, όπως η Βόρεια Καρολίνα, οι αιτήσεις των ψηφοφόρων για ψηφοδέλτια είναι δεκαπλάσιες από εκείνες του 2016, αγγίζοντας τις 121.717, εκ των οποίων 60.502 έχουν κατατεθεί από Δημοκρατικούς και μόλις 18.974 από Ρεπουμπλικάνους.

Στην εξαιρετικά κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα, που επίσης επιτρέπει την επιστολική ψήφο χωρίς περιορισμούς οι σχετικές αιτήσεις των Δημοκρατικών επίσης υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές των Δημοκρατικών.

Ο σύμβουλος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στη Βόρεια Καρολίνα Τσαρλς Χέλβικ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters «Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ενημερώσουμε τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα ότι η πολιτεία μας διαθέτει εξαιρετικά αξιόπιστο σύστημα. Κάποιοι δεν θέλουν καν να το ακούσουν. Το ζήτημα είναι αν αυτοί οι άνθρωποι θα εμφανιστούν στα εκλογικά κέντρα αν εξακολουθεί να υπάρχει έξαρση της πανδημίας. Θα κοιμηθούμε όπως στρώσαμε, είναι βέβαιο».