Κίνα: «Ξύπνησε» ο… γίγαντας - Ξεπερνούν την πανδημία εργοστάσια και καταναλωτές

Κίνα: «Ξύπνησε» ο… γίγαντας - Ξεπερνούν την πανδημία εργοστάσια και καταναλωτές

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ύφεση double-dip εξαιτίας των νέων lockdown που εφαρμόζονται, η Κίνα… ανεβάζει ταχύτητα στο δ’ τρίμηνο του 2020, ενώ η ανάκαμψη της ζήτησης, η ισχυρή πιστωτική επέκταση και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αναμένεται να οδηγήσουν την ανάπτυξη του 2021.

Πρώτη απόδειξη τα εργοστάσια. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ταχύτερο του αναμενόμενου ρυθμό στην Κίνα τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίες της Κίνας, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 6,9% τον Οκτώβριο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ξεπερνώντας τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο της τάξης του 6,5%.

Δεύτερη απόδειξη οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να ανακάμπτουν, αποδεικνύοντας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ξεπερνάει με γρήγορα βήματα την πανδημία. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας την κατά 3,3% άνοδο του Σεπτεμβρίου, αλλά διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Μετά την παράλυση που προκάλεσε η πανδημία στο πρώτο μισό του έτους, η «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας σημειώνει μία εντυπωσιακή ανάκαμψη. Με την εξάπλωση του covid-19 να βρίσκεται υπό σχετικό έλεγχο στην Κίνα, τα εργοστάσια ξεπερνούν ακόμα και τα περσινά επίπεδα παραγωγής και οι καταναλωτές αφήνουν πίσω την απαισιοδοξία και την αβεβαιότητα, δίνοντας ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κλάδος των αυτοκινήτων εμφάνισε ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 12,5% τον Οκτώβριο, με τη ζήτηση να ενισχύεται κατά κύριο λόγο για ηλεκτρικά οχήματα και φορτηγά.

Ένα ακόμα σημάδι που δείχνει την ισχυρή ανάκαμψη που συντελείται στην κινεζική οικονομία είναι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του ιδιωτικού τομέα. Ο συγκεκριμένος κλάδος αντιστοιχεί στο 60% των συνολικών επενδύσεων στην Κίνα. Ενώ λοιπόν σημείωνε πτώση 1,5% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, κατέγραψε εντυπωσιακή ανάκαμψη τον Οκτώβριο και πλέον μέσα στο 2020 οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ενισχύονται κατά 0,7% σε ετήσια βάση.

AP Photo/Mark Schiefelbein