Κίνα: Απογοήτευσε κλινική μελέτη για τη χορήγηση πλάσματος με αντισώματα

Κίνα: Απογοήτευσε κλινική μελέτη για τη χορήγηση πλάσματος με αντισώματα

Η χορήγηση πλάσματος αίματος πλούσιου σε αντισώματα από ανθρώπους που ανάρρωσαν έπειτα από λοίμωξη Covid-19, απέτυχε να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή νόσο Covid-19, όπως ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες.

 Η τυχαιοποιημένη και πολυκεντρική κλινική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε επτά ιατρικά κέντρα της κινεζικής πόλης Γουχάν (του επικέντρου της πανδημίας), αφορούσε 103 νοσηλευόμενους ασθενείς μέσης ηλικίας 70 ετών με σοβαρά συμπτώματα Covid-19, οι οποίοι είτε πήραν πλάσμα, είτε ψευδοφάρμακο (πλασίμπο).

Οι γιατροί, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), ανέφεραν ότι το πλάσμα ιαθέντων δεν επέφερε βελτίωση στην κρίσιμη κατάσταση των ασθενών, ούτε μείωσε τη θνητότητα σε βάθος 28 ημερών.

Υπήρξαν πάντως κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις σε ασθενείς που δεν ήσαν τόσο σοβαρά για να χρειαστούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, οι οποίοι ανάρρωσαν περίπου πέντε μέρες νωρίτερα σε σχέση με όσους είχαν πάρει πλασίμπο και εμφάνισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό βελτίωση συμπτωμάτων μέσα στο διάστημα των 28 ημερών μετά την έναρξη της θεραπείας με πλάσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ