Κίνα: Απειλεί με αντίποινα τη Βρετανία για το Χονγκ Κονγκ

Κίνα: Απειλεί με αντίποινα τη Βρετανία για το Χονγκ Κονγκ

Η Κίνα θα λάβει «επαρκή μέτρα» αν η Βρετανία επεκτείνει το δικαίωμα απόκτησης της βρετανικής υπηκοότητας από τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ μετά την υιοθέτηση χθες Τετάρτη από το Πεκίνο της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο.

«Αν η βρετανική πλευρά αλλάξει μονομερώς την τρέχουσα νομοθεσία, αυτό θα αποτελέσει ρήξη της θέσης της καθώς και του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε αυτό και διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε επαρκή μέτρα», πρόσθετε η ανακοίνωση χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Χθες Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι το Λονδίνο θα τηρήσει τη δέσμευσή του να προσφέρει στους κατόχους Βρετανικού Εθνικού Υπερπόντιου (BNO) διαβατηρίου στο Χονγκ Κονγκ ανοίγοντας το δρόμο προς την απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας --επιτρέποντάς τους να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ρααμπ σχολιάζοντας την είδηση έκανε λόγο για "μεγάλο σφάλμα". Το Λονδίνο έχει τονίσει εδώ και καιρό ότι έχει "ευθύνες" σε ότι αφορά το θέμα αυτό και "ότι δεν υπάρχει περιθώριο για υπεκφυγές"

"Εξετάζουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Το θέμα των διαβατηρίων είναι σίγουρα στο τραπέζι" είχε πει ο Ρααμπ μιλώντας στο BBC. "Σε κάθε περίπτωση, η Βρετανία δεν θα κάνει τα στραβά μάτια", πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή κάτοχοι του εν λόγω διαβατηρίου είναι περίπου 315.000 πολίτες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι γεννήθηκαν πριν το 1997 οπότε και η περιοχή πέρασε υπό την Κινεζική κυριαρχία. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ πληρούν τα κριτήρια για να τους χορηγηθούν.