Κενά στο άλλοθι του βασικού υπόπτου για τη φωτιά στην Εύβοια

Κενά στο άλλοθι του βασικού υπόπτου για τη φωτιά στην Εύβοια

Επιβεβαιώνεται το σενάριο του εμπρησμού για την καταστροφική φωτιά στην Εύβοια, που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και έκαψε πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους, με το άλλοθι του 33χρονου βασικού υπόπτου να κρίνεται προβληματικό.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στην πρώτη του κατάθεση ο 33χρονος φέρεται να υποστήριξε πως βρισκόταν 25 χλμ μακριά από το σημείο έναρξης της μεγάλης φωτιάς και τόπο διαμονής του. Τα πρώτα στοιχεία ωστόσο από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του.

Συγκεκριμένα, το κινητό τηλέφωνο του 33χρονου φαίνεται να ενεργοποιεί τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στο χωριό Σταυρός, όπου και διαμένει. 

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού πήραν τις πρώτες προφορικές απαντήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία ενεπλάκη στις έρευνες διότι η άρση τηλεφωνικού απορρήτου είναι δική της αρμοδιότητα. 

Σύμφωνα με τη διαδικασία, τα αρμόδια στελέχη του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής αναμένουν να λάβουν και εγγράφως τις άρσεις απορρήτου και τις απαντήσεις όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για τις επικοινωνίες και την ενεργοποίηση των κεραιών από τις τηλεφωνικές συνδέσεις των υπόπτων.

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ βρίσκονται τα στίγματα των κινητών τηλεφώνων και των τριών βασικών υπόπτων το χρονικό διάστημα εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς, ενώ σημειώνεται πως ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής πήγαν σήμερα για δεύτερη φορά στην Εύβοια προκειμένου να τους εξετάσουν και να εντοπίσουν τυχόν αντιφάσεις στους ισχυρισμούς τους.

Παράλληλα, οι αρχές πιστοποιούν πλέον κατά 99% ότι η πυρκαγιά στην Εύβοια οφείλεται σε εμπρησμό. Ο πραγματογνώμονας που είχε οριστεί προκειμένου να εξετάσει αν η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από την γεννήτρια ενός εργοστασίου ή από μία κολώνα της ΔΕΗ αποφάνθηκε ότι αυτές δεν ήταν οι αιτίες έναρξης της πυρκαγιάς.