7ος χρόνος, ημέρα 2226η
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

Κεν Λόουτς: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα

Κεν Λόουτς: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα
Ap Images

Να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα καλεί την κυβέρνηση της χώρας του ο Κεν Λόουτς, μία εβδομάδα μετά την άρνηση του Μπόρις Τζόνσον να προσέλθει σε διάλογο για το θέμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα. Πρέπει να γυρίσουν το συντομότερο στην Ελλάδα», τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο παγκοσμίου φήμης βρετανός σκηνοθέτης, με αφορμή την επικείμενη αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

«Είναι ζήτημα σεβασμού των φίλων μας των Ελλήνων. Πρέπει, λοιπόν, να πούμε 'αυτά τα κλέψαμε εμείς', τα έκλεψε η Βρετανία, όπως και τόσα άλλα κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας. Και μετά να τα επιστρέψουμε», τονίζει ο 85χρονος Λόουτς.

Επίτιμος διδάκτορας

Ο σκηνοθέτης του «Κες» και του «Γη και ελευθερία» θα αναγορευθεί αύριο, Σάββατο, επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο.

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή. Την αποδέχομαι με τεράστια χαρά. Είμαι συγκινημένος που οι ταινίες μας επικοινωνούν με τους Ελληνες», δηλώνει ο Λόουτς, ο οποίος δεν κατάφερε να ταξιδέψει στην Αθήνα εξαιτίας της πανδημίας. «Ελπίζω, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να μπορέσω να πάω για να γνωρίσω από κοντά τους φοιτητές», σημειώνει.