Κάθε άνθρωπος που σπάει ένα τείχος σιωπής, δίνει θάρρος σε όλους
Αλ. Πατέλης

Κάθε άνθρωπος που σπάει ένα τείχος σιωπής, δίνει θάρρος σε όλους

Για το θέμα που απασχολεί την ειδησεογραφία τα τελευταία 24ωρα που δεν είναι άλλο από τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που δημοσιοποίησε η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, αναφέρθηκε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Θαυμάζω το θάρρος της κυρίας Μπεκατώρου», είπε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και συνέχισε: «Κάθε άνθρωπος που σπάει ένα τείχος σιωπής και λέει την πραγματικότητά του, δίνει θάρρος και σε όλους εμάς. Πάντα, δεν είναι εύκολο να είσαι ο πρώτος. Ελπίζω η κίνηση της κυρίας Μπεκατώρου να δώσει το θάρρος και σε άλλες γυναίκες, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να βγούνε μπροστά διότι προφανώς το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στην ιστιοπλοΐα ή μόνο στον αθλητισμό. Είναι κατά κάποιο τρόπο η αρχή του κινήματος "me too" και στην Ελλάδα».

Μιλώντας ευρύτερα για τα ζητήματα διακρίσεων στην χώρα μας, ο κ. Πατέλης συνέδεσε την εξάλειψή τους και με την οικονομική ανάπτυξη. «Δουλειά μας ως κοινωνία είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο οι γυναίκες αλλά και όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αισθάνονται ασφάλεια στον χώρο εργασίας τους», σημείωσε.

Συνέχισε δε σημειώνοντας πως: «για τον πρωταθλητή, ο πρωταθλητισμός είναι η εργασία τους. Αλλιώς, δεν θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης και δικαιωμάτων. Κάθε εργοδότης, είτε είναι αθλητική ομοσπονδία είτε είναι επιχείρηση, έχει την υποχρέωση και το συμφέρον να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο όλοι και όλες αισθανόμαστε ασφαλείς».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πατέλης είχε τοποθετηθεί επί του θέματος και χθες, με αναρτήσεις που έκανε στον λογαριασμό του στο twitter. 

«Συχνά τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων υφίστανται εκ νέου επίθεση όταν δημοσιοποιούν τις ιστορίες τους. Εμφανίζονται ως υπερβολικά, εκδικητικά, σκληρά άτομα, ή, ακόμα χειρότερα, σαν να ήθελαν ή να άξιζαν αυτό που τους συνέβη. Το victim blaming, το να κατηγορείς το θύμα, τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της βίας και της σιωπής και αποθαρρύνει άλλα θύματα από το να μιλήσουν. Όμως αυτό πρέπει να σταματήσει. Και ο καθένας και η καθεμία μας οφείλει να συμβάλει σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού μίλησε στη συνέντευξή του για την σημασία της επένδυσης της Amazon στην Ελλάδα, η οποία ανακοίνωσε το άνοιγμα γραφείο της εταιρείας στην χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Πατέλης, «εργάστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι και για μεγάλο διάστημα για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Η Amazon έχει τελείως διαφορετικό στυλ management από πολλές άλλες εταιρείες. Κάνει πολλές προσεκτικές, μικρές, κινήσεις και όχι μία μεγάλη. Χρειάστηκε η εμπλοκή 340 ατόμων για να έρθει η έγκριση, και ο ίδιος ο Μπέζος».

Περιγράφοντας δε το άνοιγμα το γραφείου, ο κ. Πατέλης σημειώνει: «η απόφαση πάρθηκε σε διάστημα 10 μηνών, το οποίο αποτελεί χρόνο ρεκόρ για το νέο γραφείο. Η χθεσινή ανακοίνωση της Αmazon web services ελπίζουμε ότι δεν θα είναι η τελευταία και αποτελεί προπομπό και για άλλες μελλοντικές κινήσεις της εταιρείας». Συμπληρώνει δεν πως το νέο γραφείο που ανοίγει ξεκινάει με 50 θέσεις εργασίας, ωστόσο «ελπίζουμε ότι αυτό θα επεκταθεί. Υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας που η εταιρεία ήδη διαφημίζει στο website».

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού μιλώντας για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην χώρα μας στον τομέα της τεχνολογίας σημείωσε πως: «οι ευκαιρίες που ανοίγονται για τη χώρα μας είναι μεγάλες». Όπως συμπλήρωσε θέλουμε να «προσελκύσουμε εργαζόμενους υψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε δουλειές για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Διότι τώρα, ελληνικές εταιρείες θα μπορούν πιο εύκολα να στραφούν σε εξαγωγές μέσω της τεχνολογίας αλλά και εταιρείες του εξωτερικού να προσλάβουν Έλληνες και Ελληνίδες. Με την τεχνολογία ανοίγουν καινούριοι τρόποι ανάπτυξης και για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας».