7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Καραμανλής: Διαψεύδει τα περί μεταβίβασης ιδιοκτησίας του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης»

Καραμανλής: Διαψεύδει τα περί μεταβίβασης ιδιοκτησίας του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης»
Eurokinissi

«Δεν μεταβιβάζεται καμία ιδιοκτησία του αεροδρομίου "Ν. Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ, ούτε στο Υπερταμείο» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Καραμανλής, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι «στο να μας βοηθήσει στην ωρίμανση του έργου, γιατί έχει την τεχνογνωσία από όλες τις εργασίες και την αξιοποίηση του Ελληνικού» και τόνισε πως «στο ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει μπει τίποτα που να έχει σχέση με το "Ν. Καζαντζάκης" και είναι ένας μηχανισμός υποβοήθησης της διαδικασίας».

Αποσαφήνισε πως «δεν θα μπορούσε να μεταβιβαστεί το ακίνητο αυτό στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το 1/3 ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου». Πρακτικά, είπε ο υπουργός, «το ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας την εμπειρία του Ελληνικού, θα βοηθήσει να τρέξουν κάποιες διαδικασίες πολύ πιο γρήγορα. Τελεία και παύλα. Αυτό θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν είναι αναθέτουσα αρχή, ούτε μεταβιβάζεται σε αυτό κάτι».

Σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο, ο υπουργός ανέφερε πως «είμαστε στη διάθεση όλων των φορέων, να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος για το τι πρέπει να γίνει στην περιοχή» σημειώνοντας όμως, ότι «τα ιδιοκτησιακά προβλήματα πρέπει να επιλυθούν, ώστε να γνωρίζουμε ποιος έχει τι, και ποια ακριβώς έκταση θα παραχωρηθεί προς αξιοποίηση».

Να επαναληφθούν όσα έγιναν στο Ελληνικό

Δήλωσε αποφασισμένος «να μην αφήσουμε να επαναληφθούν αυτά που έγιναν στο Ελληνικό» και πρόσθεσε: «Δεν θα αγνοήσουμε τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας και όλες οι κοινότητες και οι κάτοικοι πρέπει να έχουν άποψη, όμως άλλο είναι να έχουμε απόψεις και άλλο να θέλουμε να τις επιβάλλουμε και να μπλοκάρουμε το έργο».

Σημείωσε πως το να αγνοηθεί η τοπική κοινωνία στον σχεδιασμό ανάπτυξης της περιοχής «θα ήταν έγκλημα» και «αυτό δεν θα πρέπει να είναι ένα σημείο αντιπαράθεσης».

Όλοι, είπε ο Α. Καραμανλής, «θα πρέπει να καταθέσουμε τις απόψεις μας, γιατί δεν είναι στο χέρι ενός πρωθυπουργού ή ενός υπουργού για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα μια τόσο μεγάλη έκταση, χωρίς να υπάρχει μια συγκεκριμένη μελέτη σκοπιμότητας που να μας λέει τι και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί όλη η έκταση.

Γι' αυτό και η ΝΔ, προεκλογικά, είχε πει ότι θα πρέπει να εξετάσουμε και τη διαδικασία των πρότυπων προτάσεων» και κάλεσε «να μην φοβόμαστε και να μην δαιμονοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να έρθει και να μας κάνει μια πρόταση και να την εξετάσουμε όλοι μαζί με προσοχή».

Ο Α. Καραμανλής ανέφερε πως η αξιοποίηση του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκη» εντάσσεται στα έργα της Κρήτης που την αλλάζουν και της δίνουν άλλη πνοή και η έκταση αυτή θα αναπτυχθεί, ως αναπόσπαστο τμήμα της πόλης του Ηράκλειου και της ευρύτερης αστικής περιοχής. Δήλωσε πως η εκταμίευση του δανείου μεταξύ Δημοσίου και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την αξιοποίηση θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του λεγόμενου χρονοδιαγράμματος αεροναυτιλίας.

Σημείωσε ότι, όπως ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, οι εκταμιεύσεις από την ΕΤΕπ θα συνδέονται με την υλοποίηση των έργων και το «ορόσημο» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου εκπληρώθηκε, με την επιστολή που απέστειλε στην ΕΤΕπ, όπου παρέχεται η διαβεβαίωση ότι το υφιστάμενο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» δεν θα χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό ή στρατιωτικό αεροδρόμιο μετά την έναρξη της λειτουργίας του Καστελίου.

Κοινή ομάδα εργασίας για την κυριότητα

Σχετικά με τα θέματα κυριότητας της έκτασης, ο υπουργός είπε πως έχει συγκροτηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας με το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, με στόχο να επιλυθούν τα πολύ δύσκολα ιδιοκτησιακά θέματα που αφορούν χρήσεις του ΥΠΕΘΑ, του ΝΑΤΟ και της ΥΠΑ, σχετικά με τις μελλοντικές αμυντικές παραμέτρους.

Η ολοκλήρωση των εργασιών αυτής της ομάδας αναμένεται να γίνει μετά και την αεροφωτογράφιση, ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για το τι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και τι όχι. «Και αυτό είναι το πιο δύσκολο ζήτημα και πρωτεύον αυτή την στιγμή να ξεκαθαριστεί και αυτό κάνουμε» είπε ο υπουργός και δήλωσε ανοικτός στην πρόταση των βουλευτών να συζητήσει την συμμετοχή σε αυτή την κοινή επιτροπή ο δήμος και η περιφέρεια. Σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν βλέπει τη σκοπιμότητα, καθώς το έργο της είναι να λύσει τα θέματα με το ΥΠΕΘΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ