Καπραβέλος: Lockdown σε ανεμβολίαστους - Χειρότερο το 5ο κύμα πανδημίας, αν δεν ληφθούν μέτρα

Καπραβέλος: Lockdown σε ανεμβολίαστους - Χειρότερο το 5ο κύμα πανδημίας, αν δεν ληφθούν μέτρα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Διευθυντής Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, λέγοντας πως η αναζωπύρωση της πανδημίας είναι μπροστά μας και θα είναι το χειρότερο κύμα αν δεν ληφθούν μέτρα προτείνοντας να υπάρξει «lockdown των ανεμβολίαστων από παντού», πρόωρο κλείσιμο των σχολείων, γήπεδα χωρίς θεατές, επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. 

Μιλώντας στο Mega ο Νίκος Καπραβέλος ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα περνάνε τραγικές στιγμές και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου ασχολείται με τα Covid περιστατικά».

«Εμείς από το καλοκαίρι, με τις πληροφορίες που είχαμε από τον ΠΟΥ και από τα φημισμένα εργαστηριακά κέντρα για τη μετάλλαξη Δέλτα, είχαμε διαπιστώσει ότι είχαν δίκιο, ότι η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και μολύνει ακόμα και τους εμβολιασμένους. Μερικές φορές παρακάμπτει τη φυσική ανοσία. Άρα η αναζωπύρωση της πανδημίας, όταν ο ιός θα έβρισκε την ευκαιρία ήταν μπροστά μας», τόνισε.

Και υπογράμμισε πως «είχαμε πει με μία κραυγή αγωνίας ότι ο εφιάλτης έρχεται. Τώρα έχουμε πάλι το ίδιο σενάριο. Έχουμε μία άλλη μετάλλαξη, που είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την Δέλτα, μολύνει τη φυσική και τεχνητή ανοσία, άρα κινδυνεύουμε να έχουμε ένα τεράστιο πέμπτο κύμα, χειρότερο από το τέταρτο, εάν δεν παρθούν κάποια μέτρα».

Ο Διευθυντής Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι σημαντικός, διότι όσες μεταλλάξεις και να έχει κάνει η πρωτεϊνη ακίδας, τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα. 

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να είναι άμεσα» ανέφερε εν συνεχεία και πρόσθεσε ότι αυτά πρέπει να είναι:

- Τα σχολεία θα μπορούσαν να κλείσουν σαν χειμερινές διακοπές για να σταματήσει η διασπορά του ιού.

- Δεύτερον, τα γήπεδα να είναι χωρίς θεατές.« Δεν μπορεί το νοσοκομείο αν έχει γονατίσει  και οι άλλοι να μαζεύονται χωρίς ίχνος ντροπής στα γήπεδα και σε συνωστισμούς, οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι, και να διασπείρουν τον ιό. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος και μερικοί που ήρθαν τραυματίες στο νοσοκομείο μας, όλοι ήταν ανεμβολίαστοι», είπε.

- Τρίτον, υπάρχουν εκκλησίες υποδειγματικές, πραγματικά, όμως πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι.

- Τέταρτον, είμαστε η κατηγορία των εργαζομένων που εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού χωρίς να υπάρχουν νομικά προβλήματα. «Επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών στο δημόσιο, στην εστίαση, στα σώματα ασφαλείας. Να επεκταθεί, να αυξηθεί το τείχος ανοσία», είπε.

- Πέμπτον,  μάσκες παντού. «Μάσκες παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Μέχρι να πέσει η πίεση στο σύστημα υγείας...» και

Τελευταίο, lockdownανεμβολίαστων από παντού. «Αν δεν έχεις ένα τεστ PCR ή rapid δεν μπαίνεις ούτε στα σούπερ μάρκετ ούτε στα ΜΜΜ», υπογράμμισε.