Κάντο όπως ο Ντράγκι με την πανδημία

Κάντο όπως ο Ντράγκι με την πανδημία

Η Ιταλία, μετά την τραγωδία που πέρασε στην αρχή της πανδημίας, έβαλε μυαλό. Έχει ήδη εμβολιάσει πάνω από το 65% του γενικού πληθυσμού, έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους υγειονομικούς στις αρχές του καλοκαιριού, επέβαλλε τη συνεχή χρήση της μάσκας παντού στα παιδιά άνω των έξι ετών. Επιπλέον, η Ιταλία ήταν από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσε το «πράσινο διαβατήριο» (πιστοποίηση εμβολιασμού, ή ανάρρωση, ή πρόσφατο αρνητικό τεστ) για εσωτερικές μετακινήσεις και για πρόσβαση σε κοινόχρηστους κλειστούς χώρους, ενώ είναι έτοιμη να επεκτείνει την εφαρμογή του για όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με την προτροπή και την υποστήριξη των συνδικάτων! (Στην Ελλάδα τα συνδικάτα στον τομέα της υγείας διαδηλώνουν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών).

Με αυτά τα μέτρα, η Ιταλία κατάφερε τις τελευταίες 14 μέρες να καταγράψει 12,81 θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους, όταν η Ελλάδα κατέγραψε στο αντίστοιχο διάστημα 46,83 θανάτους (η δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τη Βουλγαρία ανάμεσα στις 37 ευρωπαϊκές χώρες).

Οι αρνητικές επιδόσεις της χώρας μας στο μέτωπο της πανδημίας σε όλη τη διάρκεια του 2021, οφείλονται στη διστακτικότητα επιβολής αυστηρότερων μέτρων και κυρίως στην καθυστερημένη λήψη των εκάστοτε αποφάσεων, υπό το βάρος του πιθανολογούμενου πολιτικού κόστους και της ανάγκης διάσωσης της τουριστικής περιόδου. Όμως, μια καλύτερη επιδημιολογική εικόνα θα προσέφερε περισσότερα πολιτικά οφέλη και περισσότερους τουρίστες.

Τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Οι νέοι και τα παιδιά θα πληγούν περισσότερο. Ήδη το ¼ των κρουσμάτων είναι παιδιά και έφηβοι έως 17 ετών. Το χαμηλό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στο γενικό πληθυσμό (γύρω στο 55%) και το ακόμα χαμηλότερο στα παιδιά και στους εφήβους (13% και 21% αντίστοιχα), η πτώση της θερμοκρασίας λόγω φθινοπώρου και κυρίως το άνοιγμα των σχολείων, θα οδηγήσουν σε νέα έξαρση το επιδημικό κύμα, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί το τελευταίο 15μερο του Οκτωβρίου, εάν θα έχουμε μέχρι τότε καταφέρει να εμβολιάσουμε πλήρως τουλάχιστον το 70% του γενικού πληθυσμού.

Τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να περιορίσουμε τη ζημιά όσο είναι καιρός, μας τον δείχνει η Ιταλία. Μεγαλύτερη κυβερνητική αποφασιστικότητα και περισσότερους ευσυνείδητους πολίτες. Και προπαντός, κανένας εφησυχασμός λόγω της πρόσκαιρης σταθεροποίησης των επιδημιολογικών δεικτών.

* Ο Γιάννης Τούντας είναι Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ)