7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Σύνοδος Κορυφής στο Πόρτο : «Κανένας δεν θα μείνει πίσω» - Οι «27» υιοθετούν δήλωση για την απασχόληση

«Κανένας δεν θα μείνει πίσω» - Οι «27» υιοθετούν δήλωση για την απασχόληση

Οι ηγέτες των 27 κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα, κατά την άτυπη σύνοδό τους στο Πόρτο, δήλωση για την απασχόληση και τη φτώχεια.

Σύμφωνα με σχέδιο του εγγράφου που είδε το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA,, οι ηγέτες των  κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  πρόκειται να δηλώσουν ότι «η κοινωνική διάσταση, ο κοινωνικός  διάλογος και η ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων βρίσκονταν ανέκαθεν στον πυρήνα μιας ανταγωνιστικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Η δέσμευσή μας στην ενότητα και την αλληλεγγύη σημαίνει επίσης την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους και ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω».

Επιπροσθέτως στο σχέδιο της δήλωσης οι ηγέτες δεσμεύονται να αγωνισθούν κατά των διακρίσεων λόγω φύλου και να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια.

Υπενθυμίζετια πως η άτυπη σύνοδός τους πραγματοποιείται μια μέρα μετά από μια υψηλού επιπέδου διάσκεψη για την απασχόληση, μετά την οποία κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ και εκπρόσωποι του κόσμου της εργασίας υπέγραψαν ένα κοινό έγγραφο στο οποίο υπόσχονται να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το DPA, οι συνομιλίες για την κοινωνική ατζέντα της ΕΕ -στις οποίες κυριαρχούν συζητήσεις για την ανεργία, την εξειδίκευση και τους μισθούς- μπορεί να παραμερισθούν από τρέχοντα ζητήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ