«Καλπάζουν» οι εισαγωγές - «Έπιασε» το 80% σήμερα η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής

«Καλπάζουν» οι εισαγωγές - «Έπιασε» το 80% σήμερα η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής

Στο όριο συναγερμού βρίσκονται πλέον οι ΜΕΘ της Αττικής, αφού ο δείκτης πληρότητας «σκαρφάλωσε» σήμερα στις 11 π.μ. στο 80%, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.  

H πρώτη ημέρα του lockdown στην Αττική ξεκινάει με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να δέχονται ήδη πίεση τα τελευταία 24ωρα, ενώ από το τέλος της περασμένης εβδομάδας είναι μαζικές οι εισαγωγές και στις απλές κλίνες των νοσοκομείων.  

Να θυμίσουμε ότι στις 30 Νοεμβρίου η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid-19 άγγιζε το 87%. Ήταν και η μεγαλύτερη δοκιμασία για το Σύστημα Υγείας τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας. 

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι χθες την ίδια ώρα η πληρότητα στις ΜΕΘ ήταν στο 73% και μόλις ένα 24ωρο μετά έχει εκτιναχθεί στο 80%. Μάλιστα, είναι πιθανό να αυξηθεί περισσότερο αυτό το ποσοστό, όπως συνέβη και χθες που από το 73% το πρωί, τελικά η μέρα με έκλεισε με πληρότητα 78%.

Κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο εφεδρειών σε κλίνες και μονάδες εντατικής θεραπείας, σε συνεργασία και με μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Κυριακή το 65% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική ήταν κατειλημμένες και σήμερα το πρωί ήδη βρισκόμαστε στο όριο συναγερμού.

Μάλιστα, αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους επιστήμονες είναι ότι δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα στα καθημερινά κρούσματα, τα θετικά δείγματα από τις μεταλλάξεις. Και ειδικά από την βρετανική μετάλλαξη, που πλέον στην Βρετανία κυριαρχεί, «σβήνοντας» πια το αρχικό στέλεχος του ιού. 

Ούτε, όμως, από την Θεσσαλονίκη είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα, αφού η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ ανέβηκε απότομα από το 36% στο 40%, ενώ τα πανελλαδικά στοιχεία δείχνουν πλέον ποσοστά 50%, έναντι 46% προ 48 ωρών.