8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Κάλεσμα του ΠΟΥ σε παγκόσμια συνθήκη για τις πανδημίες

Κάλεσμα του ΠΟΥ σε παγκόσμια συνθήκη για τις πανδημίες
Ap Images

«Ποτέ ξανά!»: ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε σήμερα Δευτέρα τις χώρες μέλη να συνομολογήσουν συμφωνία για τις πανδημίες προκειμένου οι μελλοντικές γενιές να είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να τις αντιμετωπίσουν, σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού.

«Όλο αυτό θα επαναληφθεί εκτός αν, εσείς, οι χώρες του κόσμου, ενωθείτε για να πείτε με μία φωνή: ποτέ ξανά!», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου της Παγκόσμιας Διάσκεψης Υγείας - του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων του οργανισμού που συναθροίζει τα 194 μέλη του.

Αυτή η τριήμερη σύνοδος είναι μόλις η δεύτερη ειδική σύνοδος του ΠΟΥ.

Δημιουργείται διεθνές όργανο

Τα μέλη του Π.Ο.Υ. συμφώνησαν χθες, Κυριακή, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός διεθνούς οργάνου το οποίο θα προβλέπει και θα καταπολεμά καλύτερα τις πανδημίες. Στη διάρκεια της συνόδου τα μέλη του Π.Ο.Υ. αναμένεται να επικυρώσουν επίσημα αυτό το σχέδιο συμφωνίας.

«Έχει έρθει η ώρα να υπερβούμε αυτή την πανδημία και να αφήσουμε μια κληρονομιά στις γενιές που θα μας διαδεχθούν», υπογράμμισε ο Τέντρος.

«Η εμφάνιση της Όμικρον είναι άλλη μια υπόμνηση πως Covid δεν έχει τελειώσει μαζί μας», συνέχισε λέγοντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να χρειάζεται «άλλη ανάκληση στην τάξη».

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η Όμικρον, «δείχνει γιατί ο κόσμος χρειάζεται νέα συμφωνία», είπε.

Το σχέδιο συμφωνίας για το οποίο συμφώνησαν ανεπίσημα τα μέλη του ΠΟΥ προβλέπει τη δημιουργία «διακυβερνητικού οργάνου» που θα συντάξει και θα διαπραγματευθεί «μία συνθήκη, μια συμφωνία ή ένα άλλο διεθνές εργαλείο του Π.Ο.Υ. για την πρόληψη, την προετοιμασία και την ανταπάντηση απέναντι στις πανδημίες».

Μια ενδιάμεση έκθεση αναμένεται τον Μάιο του 2023. Το αποτέλεσμα αναμένεται να βρίσκεται στο τραπέζι για την Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας του Μαΐου του 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ