Και οι Βρυξέλλες «καίνε» τα όποια σενάρια πρόωρης κάλπης

Και οι Βρυξέλλες «καίνε» τα όποια σενάρια πρόωρης κάλπης

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ορισμένοι μάλιστα είχαν διακινδυνεύσει να κάνουν και πρόβλεψη για ακριβή ημερομηνία είτε εντός του Ιουλίου είτε ακόμα και μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο. Η πραγματικότητα είναι ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο εισήγηση για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία υπάρχει, όμως όπως μεταφέρει πηγή κοντά στον κ. Μητσοτάκη ουδέποτε εκείνος μπήκε στην ουσία μίας τέτοιας επιλογής. 

Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνεται κάθε μέρα και πιο πολύ από τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιλογές, οι οποίες η μία μετά την άλλη ουσιαστικά φτιάχνουν τον οδικό χάρτη της τετραετίας για την κυβέρνηση της ΝΔ. 

Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον έχει και η χθεσινή δημοσιοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή το «χτύπημα» από την πανδημία του κορονοϊού. Μία προσεχτική ματιά στην κατανομή των ποσών που πρότεινε η πρόεδρος της επιτροπής θα αντιληφθεί ότι ο αριθμός που αναλογεί στην Ελλάδα  είναι μεγάλος σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκή κράτη.

Η χώρα μας έρχεται έκτη στην συνολική κατάταξη, στοιχείο που μαρτυρά και την σημασία που αποδίδουν οι Βρυξέλλες στην ελληνική οικονομία. Με μία δεύτερη ανάγνωση όμως αυτής της κίνησης θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να βγάλει το συμπέρασμα ότι ο ευρωπαϊκός παράγοντας «σπρώχνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο να δημιουργήσει ένα «καθαρό» μονοπάτι προκειμένου να ξεπεράσει τον ιό και τις αναποδιές που προκάλεσε. 

«Είναι προφανές ότι το ποσό των 34 δις ευρώ που αναλογεί στην Ελλάδα από το ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση για την αλλαγή της εικόνας της χώρας αυτούς τους δέκα μήνες» τόνισε στο liberal.gr αρμόδια πηγή. Χωρίς αμφιβολία και με την προϋπόθεση ότι τελικώς το συμβούλιο κορυφής θα επικυρώσει την πρόταση, τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει στα χέρια της ένα πολύ ισχυρό όπλο αναδιάταξης και ανασυγκρότησης της οικονομίας. 

«Για ποιο λόγο λοιπόν ο πρωθυπουργός να ακολουθήσει την οδό της κάλπης, όταν οι πρωτοβουλίες του βρίσκουν απήχηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό;» αναρωτιέται η ίδια πηγή. 

Εφόσον η ευρωπαϊκή πρόταση πάρει σάρκα και οστά το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να ανεβάσει στροφές σε σχέση με τον οικονομικό σχεδιασμό του, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται μία  αναπτυξιακή έκρηξη, στηριζόμενη σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.  Μόνο τυχαία άλλωστε δεν ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη , κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη: «Θέλουμε να μιλάνε τα έργα μας και όχι τα λόγια μας και να κρινόμαστε για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και όχι για τις εξαγγελίες μας».

Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη, το πρόγραμμα δράσεων της κυβέρνησης παραμένει ενεργό παρά την πανδημία του Covid-19 και -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός-  επιδίωξή του είναι η ακριβής τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν οριστεί. Πολλώ δε μάλλον όταν οι Βρυξέλλες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, σε μία τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία.