Και ο κ. Σκυλακάκης εν μέσω καύσωνος

Και ο κ. Σκυλακάκης εν μέσω καύσωνος

Με Αναγκαστικό Νόμο της Δικτατορίας (Α.Ν. 248/1967) συστήθηκε Οργανισμός για την επικουρική ασφάλιση των μελών των Ενώσεων: α) Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, γ) Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και δ) Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης.

Η Δικτατορία ονόμασε τον νέο Οργανισμό: «Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως», γνωστόν ως «Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.».

Η εξέλιξη του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. από τη σύστασή του μέχρι σήμερα παραλληλίζεται με την εξέλιξη του Ασφαλιστικού. Προσθέστε: Κακή διοίκηση. Υπερβολικές υποσχέσεις. Απαιτητικοί ασφαλισμένοι με μεγάλη πολιτική επιρροή. Φθίνουσα κυκλοφορία των ημερησίων εφημερίδων Αθηνών. Αποτέλεσμα: οικονομικό αδιέξοδο του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

Τον Νοέμβριο 2017 με τον νόμο 4498 βρέθηκε μια «λύση» στο πρόβλημα του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Αντί να πληρώνουν εισφορές μόνο οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι που είναι ασφαλισμένοι, υποχρεώθηκαν να πληρώνουν 2% επί του κύκλου εργασιών τους και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στις εκδόσεις και τη ραδιοφωνία. Καθιερώθηκε δηλαδή ένας ακόμη φόρος «υπέρ τρίτων», όπου στην προκειμένη περίπτωση τρίτος ήταν ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

Έχω πολλές φορές υποστηρίξει την ανάγκη να καταργηθούν όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων που νοθεύουν το φορολογικό σύστημα. Δεν γνωρίζω αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διατυπώσει ανάλογη πολιτική.

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα είναι μια απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, που μη μπορώντας να την εξηγήσω, την απέδωσα στον καύσωνα. Όπως εκείνη η περίεργη απόφαση της κ. Κεραμέως να χαρίσει τα χρέη των καθηγητών πανεπιστημίου.

Διαπίστωσε ο κ. Σκυλακάκης ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που όφειλαν να έχουν πληρώσει το 2% επί του κύκλου εργασιών τους στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., δεν το είχαν πράξει. Έλειπαν συνεπώς χρήματα από τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Οι επιχειρήσεις που δεν πλήρωσαν αντιμετώπιζαν και αυτές προβλήματα και δυσκολίες. Για να καλύψει το κενό του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. αλλά και να μην στενοχωρήσει τις επιχειρήσεις που δεν πλήρωσαν βρήκε την εξής ευφάνταστη λύση: Θα επιχορηγήσει τις επιχειρήσεις (με λεφτά των φορολογουμένων που κανείς δεν θα δει) με τα λεφτά που χρωστάνε στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., και στη συνέχεια αυτές, με τα λεφτά που θα λάβουν, θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ωραίο δεν είναι;

Θα ήταν βέβαια απλούστερο και εντιμότερο να καταργηθεί ο υπέρ τρίτων φόρος και να δοθούν απευθείας τα λεφτά στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., αν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Είναι επίσης εξεταστέο ποιο δημόσιο συμφέρον εξυπηρετεί η διατήρηση του οικονομικά προβληματικού Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. εκτός ΕΦΚΑ.

Ελπίζω να μην έχουμε και άλλες πρωτότυπες κυβερνητικές «εκπλήξεις» τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι ο καύσωνας θα διατηρηθεί.

* Ο Στέφανος Μάνος είναι πρώην Υπουργός