Και ηλεκτρική, και επταθέσια, και SUV: η νέα Mercedes EQB στην Ελλάδα

Και ηλεκτρική, και επταθέσια, και SUV: η νέα Mercedes EQB στην Ελλάδα

Η Mercedes EQB έρχεται να δοκιμάσει την τύχη της στην ελληνική αγορά διευρύνοντας την γκάμα των πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων της εταιρίας. Το νέο μοντέλο καταφέρνει να αποτελέσει μια ιδιαίτερη πρόταση, αφού προσφέρει - πέραν των δυνατοτήτων του SUV - τη δυνατότητα μεταφοράς έως επτά ατόμων, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο και έναν πολυμορφικό χαρακτήρα.

Κλιμακώνει την ηλεκτρική της «επίθεση» η Mercedes-Benz Cars, καθώς τα μοντέλα με το χαρακτηριστικό λογότυπο “EQ” αυξάνονται και πληθύνονται: η νέα Mercedes EQB, παίρνει τώρα τη θέση της στην αγορά της Ελλάδας ως μια λογική, μεγαλύτερη σε μέγεθος συνέχεια της EQA, δίπλα στο ηλεκτρικό “business sedan” EQE, αλλά και την εντυπωσιακή και πολυτελέστατη EQS. Έτσι, η Mercedes-EQ διαθέτει τώρα συνολικά τέσσερα νέα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα που ήρθαν το 2021, ενώ το Concept EQT έρχεται να προαναγγείλει ένα νέο μικρό van. Την ίδια στιγμή, η οικογένεια των plug-in hybrid μοντέλων της Mercedes-Benz αριθμεί ήδη περισσότερες από 20 εκδόσεις μοντέλων και ανανεώνεται με τις αντίστοιχες, εξηλεκτρισμένες εκδόσεις της C-Class και της S-Class.

Ευρύχωρη και πολυμορφική

Η νέα Mercedes EQB, συνδυάζοντας τις αρετές δύο κόσμων, δανείζεται από τη μια την προηγμένη τεχνολογία του ήδη δοκιμασμένου ηλεκτρικού συστήματος κίνησης της μικρότερης σε μέγεθος EQA και, από την άλλη, τις διαστάσεις της «θερμικής», με κινητήρα εσωτερικής καύσης GLB (μήκος/πλάτος /ύψος: 4.684/1.834/1.667 mm). Από την GLB προκύπτει και το χαρακτηριστικά «μακρύ» μεταξόνιο (2.829 mm), το οποίο οδηγεί σε ένα σαφώς πιο ευρύχωρο εσωτερικό, που αποκτά πολυμορφικές δυνατότητες, χάρη στην προαιρετική, τρίτη σειρά καθισμάτων με δύο επιπλέον ανεξάρτητα καθίσματα που προσφέρονται προαιρετικά και μπορούν να φιλοξενήσουν άτομα ύψους έως 1,65 μ.

Σαφέσταστη η έμφαση που δίνεται από τη γερμανική εταιρία στις αυξημένες μεταφορικές δυνατότητες του νέου μοντέλου, με το εσωτερικό ύψος στην πρώτη σειρά καθισμάτων να φτάνει 1.035 mm και τα 979 mm στη δεύτερη - για την πενταθέσια έκδοση του μοντέλου. Το δεόντως ευρύχωρο και απολύτως επίπεδο πορτμπαγκάζ μπορεί να χωρέσει 495 λίτρα αποσκευών (465 για την επταθέσια έκδοση), ενώ με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων ο όγκος φόρτωσης ανεβαίνει αντίστοιχα στα 1.710 ή στα 1.620 λίτρα (για την πενταθέσια και επταθέσια έκδοση αντίστοιχα) προσφέροντας τα χαρακτηριστικά ενός στέισον μεσαίου μεγέθους. Σημειώστε ότι τα καθίσματα της δεύτερης σειράς διατίθενται προαιρετικά με τη δυνατότητα μετακίνησης εμπρός-πίσω κατά 14 εκατοστά, επιτρέποντας περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας του χώρου αποσκευών μέχρι και κατά 190 λίτρα.

Τετρακίνηση και μηδενικοί ρύποι

Στην Ευρώπη, το πλήρως ηλεκτρικό compact SUV της Mercedes θα κυκλοφορήσει στις τετρακίνητες εκδόσεις EQB 300 4MATIC με ισχύ 168 kW, και EQB 350 4MATIC με 215 kW με την αυτονομία κατά WLTP, και στις δύο περιπτώσεις, να φτάνει τα 419 χιλιόμετρα.

Η EQB διαθέτει δυνατότητα φόρτισης με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) έως 11 kW στο σπίτι και σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, χρησιμοποιώντας τον φορτιστή αυτοκινήτου, ενώ μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία της και σε σταθμούς ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC) με μέγιστη ισχύ έως 100 kW, ανάλογα με την κατάσταση φόρτισης (State of Charge, SoC) και τη θερμοκρασία της μπαταρίας υψηλής τάσης. Ο χρόνος φόρτισης σε αυτή την περίπτωση είναι περίπου 30 λεπτά για φόρτιση από 10% σε 80%, ενώ μέσα σε μόλις 15 λεπτά, η Mercedes EQB θα έχει ανακτήσει επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για να κινηθεί για ακόμα 150 χιλιόμετρα (WLTP).

Σημειώστε ότι μέσω του Mercedes Me Charge, οι οδηγοί της EQB θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα φόρτισης στον κόσμο, το οποίο περιλαμβάνει σήμερα περισσότερους από 600.000 σταθμούς φόρτισης AC και DC σε 31 χώρες. Το Mercedes me Charge επιτρέπει στους των ηλεκτρικών Mercedes να χρησιμοποιούν με ευκολία τους σταθμούς φόρτισης διαφόρων παρόχων, ενώ παράλληλα επωφελούνται από μία ενιαία λειτουργία πληρωμής με απλές διαδικασίες χρέωσης. Με την EQB προσφέρεται το Mercedes me Charge για ένα έτος.

Σημειώστε, επίσης, ότι στην Ελλάδα το δίκτυο φόρτισης μέσω του Mercedes me Charge αριθμεί ήδη περισσότερους από 160 δημόσιους σταθμούς φόρτισης σε όλη την επικράτεια.

Πρώτα η ασφάλεια

Και καθώς μια Mercedes δεν μπορεί παρά να δίνει το παράδειγμα στον τομέα της ασφάλειας, η νέα EQB διαθέτει μια σειρά ευφυή συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, όπως η ενεργή υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας και η ενεργή υποβοήθηση πέδησης, που μπορεί να αποτρέψει μια σύγκρουση ή να μειώσουν τη σοβαρότητά της επιβραδύνοντας το όχημα αυτόνομα. Με κανονικές ταχύτητες πόλης, το σύστημα μπορεί επίσης να επιβραδύνει όταν ανιχνεύονται σταματημένα οχήματα και πεζοί που διασχίζουν τον δρόμο. Το πακέτο υποβοήθησης του οδηγού περιλαμβάνει επίσης τη λειτουργία αλλαγής κατεύθυνσης, τη λειτουργία λωρίδας έκτακτης ανάγκης, τη λειτουργία προειδοποίησης αποβίβασης, που ειδοποιεί τον οδηγό όταν πλησιάζουν από πίσω ποδηλάτες ή οχήματα, και ένα σύστημα προειδοποίησης όταν ανιχνεύονται πεζοί κοντά σε διαβάσεις.

Η νέα Mercedes EQB θα ξεκινήσει την πορεία της προς τους καταναλωτές αρχικά στην Ευρώπη και την Κίνα (στο τέλος του 2021), ενώ λίγο αργότερα (το 2022) θα ακολουθήσει το λανσάρισμα στην αγορά των ΗΠΑ. Ο τιμοκατάλογος στην Ελλάδα ξεκινά από τα ? 61.850 – που όμως μπορούν να πέσουν στα ? 55.850 χάρη στα κίνητρα του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» για την EQΒ 300 4MATIC, ενώ η αμέσως επόμενη έκδοση του μοντέλου, η EQΒ 350 4MATIC κοστίζει ? 64.250.

Σημειώστε ότι ο βασικός εξοπλισμός του νέου SUV της Mercedes είναι πλούσιος καθώς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 7 αερόσακους, ενεργή υποβοήθηση πέδησης, ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, Adaptive High Beam Assist, σύστημα πολυμέσων MBUX με δυο οθόνες 7,25 ιντσών & διευρυμένες λειτουργίες με φωνητική ενεργοποίηση «Hey Mercedes», προβολείς LED High Performance με ενσωματωμένα φώτα ημέρας LED, σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης Mercedes-Benz, αυτόματο σύστημα κλιματισμού THERMΟΤRONIC, επιλογέα λειτουργίας οδήγησης COMFORT, SPORT, INDIVIDUAL, ECO κ.ά.