7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η Ελλάδα «παραμένει ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος» που στηρίζει εμπράκτως τις δεσμεύσεις της, επενδύοντας στον τομέα της Άμυνας και υποστηρίζοντας τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ «σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του, κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στην Αθήνα.

«Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, «τιμούσαμε τις συμμαχίες μας. Από το 1952 το ΝΑΤΟ βρίσκεται στην καρδιά της αρχιτεκτονικής της Ασφάλειας και της Άμυνας της Ελλάδας».

«Η δύναμη του ΝΑΤΟ εδράζεται στις αξίες και τις αρχές του. Ενότητα, αλληλεγγύη και σεβασμός στη Δημοκρατία και τους νόμους», υπογράμμισε πρωθυπουργός. «Σήμερα», πρόσθεσε, «το διεθνές περιβάλλον ασφάλειας εξελίσσεται ταχύτατα και συχνά με τρόπο αναπάντεχο. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τη στρατηγική σταθερότητα των περασμένων δεκαετιών».

«Το 2021», ανέφερε, «σηματοδοτεί ένα νέο κύκλο για το ΝΑΤΟ. Η ατζέντα 2020-2030 δίνει τον τόνο». «Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι σύνθετες. Καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της. Είναι κρίσιμη η συνεργασία όλων μας. Και η συνεργασία συνεχίζει να ορίζει τη Συμμαχία μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ «για τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου» ενώ ανέφερε ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση «που είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους».

Ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού

«Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα όλους στην Αθήνα για τη Διάσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής για το 2021. Δεν μπόρεσα να βρεθώ μαζί σας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων χθες το βράδυ για την τελετή έναρξης -που όπως πληροφορούμαι ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη- αλλά όπως γνωρίζετε ήμουν ο οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής EUMED.

Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου στον οικοδεσπότη μας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Γνωρίζω την προσπάθειά που έχει καταβάλει για την επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης.

Κυρίες και κύριοι,

Η παρουσία σας στην Ελλάδα φέτος συμπίπτει με τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ενός αγώνα που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας μας οι συμμαχίες είχαν για εμάς ιδιαίτερη αξία. Από το 1952, το ΝΑΤΟ βρίσκεται στην καρδιά της άμυνας και της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ελλάδας. Ο διατλαντικός δεσμός που μας ένωσε πριν από σχεδόν 70 χρόνια μας κρατά ακόμα ενωμένους στην προάσπιση των συλλογικών συμφερόντων για την ασφάλειά μας και των αξιών μας για μια ελεύθερη, δημοκρατική και ασφαλή ευρωατλαντική περιοχή.

Άλλωστε, η δύναμη του ΝΑΤΟ έγκειται στις αξίες και τις αρχές του -την ενότητα, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Σήμερα, το παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας εξελίσσεται πολύ γρήγορα, συχνά με απρόβλεπτους τρόπους. Αυτό αποτελεί πρόκληση για την στρατηγική σταθερότητα που κερδίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι μια τέτοια περίπτωση, αλλά δεν είναι η μόνη πρόκληση.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Το 2021 σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου για την προσαρμογή του NATO, και η ατζέντα NATO 2030 θέτει το πλαίσιο για αυτήν την προσαρμογή.

Καθώς αρχίζουμε την υλοποίηση αυτής της νέας διαδικασίας προσαρμογής, προσβλέπουμε στις συμβουλές και τις συστάσεις σας, οι οποίες βασίζονται στην εμπειρία και στον επαγγελματισμό σας.

Η Ελλάδα παραμένει ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος στις πρωτοβουλίες της Συμμαχίας, υποστηρίζοντας την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες και τα συμφέροντα ασφάλειας του NATO στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αποστολές, επιχειρήσεις και δραστηριότητες της Συμμαχίας.

Έχουμε επίσης οικοδομήσει εταιρικές σχέσεις που ωφελούν τα συμφέροντα ασφαλείας του NATO. Αποτελούν νέες ευκαιρίες για συνεργασίες, οι οποίες διαμορφώνουν ένα πλέγμα που βοηθά τον ανοιχτό διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Οι προκλήσεις και οι απειλές που όλοι έχουμε μπροστά μας είναι τόσο σύνθετες που καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μόνη της. Η συνεργασία μεταξύ όλων μας είναι κρίσιμης σημασίας. Και η συνεργασία εξακολουθεί να είναι το στοιχείο που ορίζει τη Συμμαχία μας.

Σας καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας»

Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ

Αντιστοίχως, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ καλωσόρισε τους συνέδρους και ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία τον υπουργό Εθνικής 'Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Χαρακτήρισε «εξαιρετική την οργάνωση του Συνεδρίου» με δεδομένη την πανδημία του κορονοϊού αλλά και τις φωτιές που έπληξαν την Ελλάδα ενώ είπε ότι η χώρα μας «είναι ένα ανθεκτικό κράτος και ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ».

«Από το 1952 που η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ συνεισφέρει στη βασική αποστολή μας: την προστασία των πολιτών των κρατών-μελών μας», σημείωσε ο Ρομπ Μπάουερ.

Επιπροσθέτως, ο ίδιος επεσήμανε ότι στην εποχή μας το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις τονίζοντας ότι «η Ρωσία δείχνει επιθετική συμπεριφορά, η Κίνα αμφισβητεί τους κανόνες των διεθνών σχέσεων, η τρομοκρατία απειλεί την ασφάλεια των πολιτών μας, οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τη φύση των ένοπλων συγκρούσεων, οι κυβερνοεπιθέσεις είναι πιο συχνές από ποτέ ενώ η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί συγκρούσεις». «Χρειαζόμαστε», συνέχισε, «ενότητα και ασφάλεια, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να σταθούν μαζί με κοινές αξίες, ιστορία και στόχους».

Επίσης, όσον αφορά τον τερματισμό της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο κ. Μπάουερ υπογράμμισε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ εκπλήρωσαν το καθήκον τους «με θάρρος και δέσμευση». Εκ μέρους της Στρατιωτικής Επιτροπής ευχαρίστησε το προσωπικό που υπηρέτησε «με θυσίες και επαγγελματισμό» ενώ στη συνέχεια ζήτησε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις.

Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην αναθεώρηση του στρατηγικού πλαισίου της Συμμαχίας, στάθηκε στο χαιρετισμό του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Τόνισε ότι για το ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ενός πακέτου για την 'Άμυνα που θα αποτελείται από «ανθεκτικότητα, διατήρηση της τεχνολογικής αιχμής, συνεργασίες και μια φιλόδοξη προσέγγιση στην κλιματική αλλαγή».

«Οφείλουμε», είπε, «να αντιδρούμε άμεσα στις προκλήσεις. Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν έχουν υπερθεματίσει το πόσο σημαντικό είναι για τη Συμμαχία να μπορεί να αποφασίζει γρήγορα και να προσαρμόζεται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης».

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας» επισήμανε και πρόσθεσε ότι η χώρα μας «χτίζει γέφυρες σταθερότητας» ενώ «ως σύμμαχος θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της».

Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

Στο παρόν και το μέλλον του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί ώστε να «αποτραπεί η αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν» αλλά και «να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών της χώρας» για να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση. «Είναι καθήκον μας», είπε, «να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν, ειδικά όσους κινδυνεύουν άμεσα».

«Αντιμετωπίζουμε», συνέχισε, «μια σειρά προκλήσεων στο Αφγανιστάν όπως ο κίνδυνος αύξησης μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη» ενώ ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε τις χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν ώστε να αποφύγουμε μια μεταναστευτική κρίση στα σύνορά μας».

«Ότι συνέβη στο Αφγανιστάν πρέπει να μας γίνει μάθημα για το μέλλον για να ισχυροποιήσουμε την κοινή μας αντίληψη για να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες» συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

«Το ΝΑΤΟ», επισήμανε, «πρέπει να είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει απειλές από κάθε κατεύθυνση». Προς αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να εξελιχθεί σε πλατφόρμα ανταλλαγής καλών πρακτικών» που θα προωθεί την ανταλλαγή απόψεων «για το σχεδιασμό των εθνικών πλάνων του κάθε κράτους - μέλους». «Η τεχνολογία», ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «είναι ζωτικής σημασίας για τη Συμμαχία. Τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα κρίνουν το αποτέλεσμα ενόπλων συγκρούσεων».

Για το λόγο αυτό, επισήμανε ότι είναι σημαντική η διαλειτουργικότητα, οι κοινές στρατιωτικές εκπαιδεύσεις «που φέρνουν σε επαφή προσωπικό από διαφορετικά κράτη - μέλη» και επιτρέπουν «καλύτερη επικοινωνία» ενώ «χτίζουν κοινή αντίληψη».

Για την κλιματική αλλαγή, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας υπογράμμισε ότι «αποτελεί καθοριστική πρόκληση της εποχή μας» καθώς «επηρεάζει τη ζωή και την ασφάλεια μας» ενώ «απειλεί όλες τις κοινωνίες».