7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Ιταλία: Υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας

Ιταλία: Υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας
AP

Υπέρ ενός συντονισμένου ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας τάσσεται η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου όπου ανακοινώνονταν τα νέα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο υπουργός Υγείας της χώρας Ρομπέρτο Σπεράντσα υποστήριξαν την ανάγκη δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι στην πραγματικότητα, ο συντονισμός για τις ευρωπαϊκές χώρες ισχύει μόνο για τις προμήθειες, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος αναφέρθηκε στη δέσμευση από την πλευρά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Υγείας, την οποία, όπως είπε, η ιταλική Κυβέρνηση στηρίζει σθεναρά.

Πρόσθεσε ότι σήμερα αυτό αποτελεί ένα σχέδιο, το οποίο πρέπει να δουλέψουμε ώστε να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό.

Ο ιταλός υπουργός Υγείας επισήμανε ότι η εμπειρία του Joint Procurement, της κοινής αγοράς εμβολίων αποδείχθηκε θετική, εκφράοντας την ελπίδα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αγορά άλλων φαρμάκων, φέροντας ως παράδειγμα τα αντιικά χάπια.

Κατέληξε λέγοντας «νομίζω ότι αυτή η πανδημία μας δείχνει ότι η υγεία δεν αποτελεί μόνο ένα εθνικό ζήτημα. Η υγεία είναι ένα σημαντικό διεθνές θέμα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο, επομένως η Ευρώπη πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτόν τον τομέα».