Ιταλία: Η μεγαλύτερη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην ιστορία

Ιταλία: Η μεγαλύτερη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην ιστορία

Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν για την οικονομία της Ιταλίας η οποία δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τον κορονοϊό στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 28% το μήνα Μάρτιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση θα είναι εξίσου σφοδρή και τον Απρίλιο και δεν αποκλείουν την επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ α' τριμήνου, οι οποίες έδειξαν πτώση 4,7% πριν από δύο εβδομάδες.

Η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών και καταναλωτικών προϊόντων υποχώρησε σε ποσοστό 27%, όμως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τα κεφαλαιουχικά αγαθά, η παραγωγή των οποίων κατέρρευσε με πτώση 40%. Η πτώση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εντυπωσιακή "βουτιά" της παραγωγής εξοπλισμού μεταφορών κατά 50% καθώς όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έβαλαν λουκέτο στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα.

Σε τριμηνιαία βάση η πτώση της παραγωγής διαμορφώθηκε στο 8% που είναι η μεγαλύτερη από το 2009, ωστόσο οι προβλέψεις τοποθετούν την πτώση του β' τριμήνου σε διπλάσιο επίπεδο. Η Oxford Economics μάλιστα εκτιμά ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία τον Απρίλιο θα είναι 50% χαμηλότερη από το μέσο όρο ολόκληρου του 2019.

AP Photo/Alessandra Tarantino