Ισπανία: Θέλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τουριστών

Ισπανία: Θέλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τουριστών

Όλες οι παραλίες της Ισπανίας άνοιξαν και πάλι σήμερα, με εξαίρεση τη Βαρκελώνη, ενώ το Μουσείο Γκουγκενχάιμ στο Μπιλμπάο θα ξεκλειδώσει τις πόρτες του για πρώτη φορά εδώ και μήνες, καθώς η Ισπανία προσπαθεί να αναστήσει τη βιομηχανία του τουρισμού που δέχτηκε βαρύ πλήγμα από την πανδημία.

Τα έσοδα της Ισπανίας από τον τουρισμό μειώθηκαν στο μισό τους τέσσερις μήνες μέχρι τον Απρίλιο, ενώ εκείνο τον μήνα δεν ταξίδεψαν στην Ισπανία καθόλου τουρίστες λόγω του αυστηρού lockdown που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι εργάζεται σκληρά για να μπορεί να εγγυηθεί στους τουρίστες τις καλύτερες υγειονομικές συνθήκες, ξεκινώντας καμπάνια για να προσπαθήσει να τους πείσει να επιστρέψουν τον Ιούλιο.

«Το θέμα δεν είναι να είμαστε οι πρώτοι που θα ανοίξουν και πάλι, αλλά να ανοίξουμε γνωρίζοντας ότι μπορούμε να εγγυηθούμε την υγεία όχι μόνο των πολιτών μας αλλά και των επισκεπτών», δήλωσε στο κανάλι Telecino TV η υπουργός Βιομηχανίας και Τουρισμού Ρέγιες Μαρότο.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 12% του ισπανικού ΑΕΠ και απασχολεί έναν στους οκτώ εργαζομένους.

Το μουσείο Γκουγκενχάιμ στο Μπιλμπάο θα είναι το πρώτο μεγάλο μουσείο που θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του, με τους επισκέπτες να κρατούν αποστάσεις 2 μέτρων και τους χώρους να απολυμαίνονται διαρκώς. Τα εμβληματικά μουσεία της Μαδρίτης, Πράδο, Thyssen και Reina Sofia θα ανοίξουν το Σάββατο, ωστόσο θα περάσουν ακόμη μερικές εβδομάδες μέχρι να δεχτεί η Ισπανία επισκέπτες από το εξωτερικό.

Η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονζάλες Λάγια δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ισπανία θα υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό σταδιακά, σε περιοχές όπου έχουν αρθεί πλήρως τα μέτρα περιορισμού. Η επιβολή καραντίνας δύο εβδομάδων για τους τουρίστες αναμένεται να αρθεί τον Ιούλιο.

Η Ισπανία θα αρχίσει να συζητάει μέτρα με τους Ευρωπαίους εταίρους της του χώρου Σένγκεν αλλά και με χώρες εκτός, στην προσπάθεια ανοίγματος του τουρισμού. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια στάση θα κρατήσουν απέναντι στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, χώρες από τις οποίες προέρχεται ένα μεγάλος μέρος των τουριστών.

Η Ισπανία είχε καταγράψει έως το 2019 επτά συνεχόμενα χρόνια αφίξεων ρεκόρ, με 80 εκατ. επισκέπτες το προηγούμενο έτος, είναι όμως και από τις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία παγκοσμίως.