7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Ισχυρή αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο

Ισχυρή αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Παρά τις ψυχολογικές πιέσεις και τους φόβους υπό τη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα, όπως και τα προβλημάτα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη παρέμεινε ισχυρή τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit.

Πιο αναλυτικά, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit, που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε μεν στις 59,0 μονάδες από το υψηλό επίπεδο 15ετίας των 60,2 μονάδων που σημείωσε τον Ιούλιο, αλλά κατέγραψε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στο διάστημα αυτό. Κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.

«Πρόκειται για ένα ακόμη ισχυρό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Αύγουστο», δήλωσε οικονομολόγος της IHS Markit, Joe Hayes. «Ακόμη μία ισχυρή τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται για το τρίτο τρίμηνο και η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σίγουρα σε τροχιά να επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα στο τέλος του έτους, αν όχι νωρίτερα», πρόσθεσε.

Το κόστος των πρώτων υλών αυξήθηκε ξανά τον Αύγουστο λόγω της συνεχιζόμενης διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο δείκτης τιμών εισροών διαμορφώθηκε στις 69,5 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο ρεκόρ των 69,9 μονάδων του Ιουλίου.

Ο PMI του τομέα των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 59,0 μονάδες από 59,8 μονάδες τον Ιούλιο.

Ωστόσο, οι φόβοι ότι μπορεί να επιβληθούν ξανά μέτρα lockdown περιόρισαν την αισιοδοξία των επιχειρήσεων, με τον δείκτη των προσδοκιών τους να υποχωρεί από τις 69,1 στις 68,9 μονάδες που είναι χαμηλό επίπεδο τετραμήνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ