ΗΠΑ: Το Υπ. Οικονομικών μπλόκαρε την προσπάθεια να τεθούν οι κινεζικές Tencent και Alibaba σε μαύρη λίστα

ΗΠΑ: Το Υπ. Οικονομικών μπλόκαρε την προσπάθεια να τεθούν οι κινεζικές Tencent και Alibaba σε μαύρη λίστα

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εμπόδισε μια προσπάθεια του Πενταγώνου και του Υπουργείου Εξωτερικών να τεθούν ορισμένες δυο μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας στη μαύρη λίστα των επιχειρήσεων για τις οποίες, η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ελέγχονται έμμεσα ή άμεσα από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

Το Πεντάγωνο και το Υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησαν να προσθέσουν την Alibaba, τη Tencent και τη Baidu σε μια λίστα κινεζικών εταιρειών που φέρονται να έχουν σχέσεις με τον στρατό της Κίνας. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, ο Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επικράτησε σε αυτή την άτυπη μάχη του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπεο, μπλοκάροντας την κίνηση αυτή.

Πριν λίγο καιρό, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ακόμη κίνηση του Λευκού Οίκου να πιέσει το Πεκίνο να σταματήσει την τακτική των "καταχρηστικών” -σύμφωνα με τον ίδιο- επιχειρηματικών πρακτικών, υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες να επενδύουν σε κινεζικές επιχειρήσεις που ανήκουν ή ελέγχονται από τον στρατό της Κίνας.

Στη λίστα περιλαμβάνονται συνολικά 31 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η China Mobile Ltd και η China Telecom Corp Ltd. Εάν στην πορεία οι ΗΠΑ διαπιστώσουν ότι και άλλες εταιρείες έχουν δεσμούς με τον κινεζικό στρατό, θα δώσει περιθώριο στους Αμερικανούς επενδυτές να εκποιήσουν τις συμμετοχές τους σε διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία ένταξης των εν λόγω εταιρειών στη "μαύρη λίστα”.

Επιπρόσθετα, ο Τραμπ εξέδωσε ένα ακόμα εκτελεστικό διάταγμα δίνοντας εντολή να απαγορευθεί η χρήση ή οι συναλλαγές με οκτώ κινέζικες τεχνολογικές εφαρμογές.

Η εκτελεστική εντολή για απαγόρευση χρήσης ή χρηματοοικονομικών συναλλαγών συμπεριλαμβάνει την Alipay, τη μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα πληρωμής στον κόσμο με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες, καθώς και με τις CamScanner, SHAREit, WPS Office, VMate, Tencent QQ, WeChat Pay και QQ Wallet.

H πλατφόρμα πληρωμών Alipay η οποία ανήκει στην Alibaba, χρησιμοποιείται κυρίως από Κινέζους πολίτες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την πλατφόρμα WeChat της Tencent. Και, βέβαια, οι λογαριασμοί μέσα από τους οποίους γίνονται οι πληρωμές είναι στο κινεζικό νόμισμα, το γουάν.