ΗΠΑ: Θετικός ο Μακόνελ σε συμφωνία κοινής διαχείρισης της εξουσίας στη Γερουσία

ΗΠΑ: Θετικός ο Μακόνελ σε συμφωνία κοινής διαχείρισης της εξουσίας στη Γερουσία

Ο Μιτς Μακόνελ, ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, εκδήλωσε χθες, Δευτέρα, την πρόθεσή του να είναι θετικός σε μία συμφωνία για την από κοινού διαχείριση της εξουσίας στη Γερουσία με τους Δημοκρατικούς, αποσύροντας αιτήματα που εμπόδιζαν τη λειτουργία του σώματος.

Στη Γερουσία υπάρχει ισάριθμη κατανομή εδρών (50-50) μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης των Δημοκρατικών που έχουν την πλειοψηφία στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα χάρη στην πλειοψηφική ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, βρισκόταν σε διαφωνία με τον Μακόνελ, σχετικά με το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων να υποσχεθούν οι Δημοκρατικοί να διατηρήσουν την τακτική της νομοθετικής κωλυσιεργίας (filibuster) η οποία, απαιτεί μία αυξημένη πλειοψηφία 60 ψήφων για την ψήφιση των περισσότερων νομοσχεδίων.

Από την πλευρά του, ο Σούμερ αρνήθηκε να εγγυηθεί ότι η παραπάνω νομοθετική τακτική θα παραμείνει σε ισχύ.

Ωστόσο, σε μία ανακοίνωσή του, ο Μακόνελ επικαλέστηκε σχόλια των μετριοπαθών Δημοκρατικών γερουσιαστών Τζο Μάντσιν και Κίρστεν Σαϊνίμα, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα υποστήριζαν την εξάλειψη του filibuster.

«Το νομοθετικό filibuster ήταν ένα σημαντικό τμήμα του βασικού πλαισίου της τελευταίας συμφωνίας 50-50 της από κοινού διαχείρισης της εξουσίας [στη Γερουσία] το 2001» δήλωσε ο Μακόνελ . «Με αυτές τις διαβεβαιώσεις, προσβλέπω να προχωρήσουμε μπροστά σε μία συμφωνία για την κοινή διαχείρισης της εξουσίας, [που θα είναι βασισμένη] στο προηγούμενο πρότυπο» πρόσθεσε ο ίδιος.