ΗΠΑ: Συναγερμός μετά το ενημερωτικό δελτίο του FBI για νέες ταραχές από οπαδούς του Τραμπ

ΗΠΑ: Συναγερμός μετά το ενημερωτικό δελτίο του FBI για νέες ταραχές από οπαδούς του Τραμπ

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στις ΗΠΑ οκτώ μέρες πριν από την τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά και το χθεσινό ενημερωτικό δελτίο του FBI που είδε το φως της δημοσιότητας και βάση του οποίου προετοιμάζονται διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα από οπαδούς του Τραμπ.

«Ένοπλες διαμαρτυρίες προγραμματίζονται και στις 50 πολιτειακές πρωτεύουσες από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 20 Ιανουαρίου και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 20 Ιανουαρίου», αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο  Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως μια πιθανή αποπομπή του Τραμπ πριν τη λήξη της θητείας θα πυροδοτήσει νέο κύμα βίας.

Το FBI αναφέρει σε ξεχωριστή δήλωση ότι «οι προσπάθειες του επικεντρώνονται στον εντοπισμό, τη διερεύνηση και την ανακοπή ατόμων που υποκινούν βία και εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες» και ότι δεν εστιάζουν στους ειρηνικούς διαδηλωτές, αλλά σε εκείνους που «απειλούν την ασφάλεια με χρήση βίας».

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε το Μνημείο του Ουάσινγκτον μέχρι τις 24 Ιανουαρίου λόγω συνεχιζόμενων απειλών από ομάδες που στοχεύουν να διαταράξουν την τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, στις 20 του μηνός.

Σημειώνεται ότι και η Δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ έχει ζητήσει την λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας στην περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν η οποία σε επιστολή της προς τις αρμόδιες αρχές απαιτεί μια «διαφορετική προσέγγιση» σε σχέση με παλαιότερες ορκωμοσίες.

Υπό το βάρος της δημόσιας κατακραυγής και τον φόβο νέων επεισοδίων, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Περιφέρεια της Κολούμπια και διέταξε τη διοίκηση της Ομοσπονδιακής Βοήθειας να συνδράμει τις προσπάθειες της Περιφέρειας λόγω της έκτακτης ανάγκης σχετικά με την 59η ορκωμοσία Προέδρου των ΗΠΑ. 

Ωστόσο, την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισκίασε η παραίτηση του Τσαντ Γουλφ υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας ο οποίος διαχώρισε τη θέση του, όντας το τρίτο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που αποχωρεί μετά τα όσα έγιναν στο Καπιτώλιο.

AP Photo/Evan Vucci